6 gewoonten die uw gezondheid schaden
Je krijgt graag elk najaar een griepprik, neemt je dagelijkse multivitaminepil en vult je met thee en citroen telkens als het hardlopen bijna begint. Maar als je denkt dat dat alleen genoeg is om gezond te blijven, heb je het mis.
Gezondheid gaat namelijk niet alleen over gezond eten, bewegen en warme kamillethee. Uw geestelijk welzijn, uw gewoonten en, het allerbelangrijkste, uw gemoedsgewoonten hebben allemaal evenveel invloed op hoe doeltreffend uw immuunsysteem werkt. Hier zijn 6 gewoonten die uw immuunsysteem kunnen saboteren.
Uw immuunsysteem is een complex netwerk van milt (de klier waar witte bloedcellen worden aangemaakt), lymfe, witte bloedcellen en antilichamen dat u beschermt tegen bacteriën, virussen en infecties en dat uw lichaam helpt ziekten te bestrijden.
Als uw systeem "down" of verzwakt is, bent u niet alleen vatbaarder voor ziekten, maar hebt u het ook moeilijker om ze te bestrijden als ze eenmaal de kop opsteken. Daarom is het belangrijk om slechte gewoonten en negatieve emoties aan te pakken, omdat ze je immuunsysteem kunnen helpen afbreken. De eerste stap is je bewust te worden van de schadelijke gewoonten die je hebt.
Hier zijn 6 van de meest voorkomende slechte gewoonten, samen met een aantal goede adviezen over hoe de gewoonten te verhelpen, zodat u gezond kunt blijven het hele jaar door.
1. Nøl: Aan de Carleton University in Ottawa, Canada, heeft men ontdekt dat mensen die de neiging hebben om elke dag taken uit te stellen, ook medische behandeling uitstellen en daardoor een slechtere gezondheid hebben dan mensen die geen taken uitstellen.
Hoe eerder je een gezondheidsprobleem aanpakt - ernstig of niet - hoe eerder je herstelt. Door de behandeling uit te stellen of helemaal te negeren, zoals de verpleegkundigen vaak doen, verlengt u gewoon de duur van uw ziekte en kan uw immuunsysteem verder verzwakken, waardoor u nog vatbaarder wordt voor nieuwe infecties.
Oplossing: de knooppunten hebben de neiging taken te vermijden die onbeheersbaar lijken. Hun doel is dus de stressfactor te omzeilen van het feit dat zij zich in het hier en nu met een bepaalde kwestie moeten bezighouden. Om uw "to do's" hanteerbaarder te maken, verlegt u uw focus van resultaatgerichtheid naar aandacht voor de manier waarop u die uitdaging in uw programma kunt implementeren. Of anders gezegd. Bijvoorbeeld, in plaats van te denken "Oh nee, ik heb geen tijd om ziek te zijn want ik moet in topvorm zijn voor de marathon van volgende week," moet u uw focus veel eenvoudiger maken en slechts één stap vooruit denken.
2. Te caloriearm dieet: Wanneer het dieet zeer caloriearm is, krijgt uw lichaam niet de nodige voeding. Zonder de juiste voedingsstoffen verslechtert de celfunctie, wat je immuunsysteem aantast.
Bovendien kan een tekort aan bepaalde vitamines - vooral B - in sommige gevallen leiden tot depressieve symptomen die uiteindelijk kunnen leiden tot hartproblemen en andere lichamelijke kwalen.
Oplossing: in de eerste plaats moet u een realistische kijk hebben op uw lichaam en uw gewichtsverlies. Te veel mensen, vooral vrouwen, streven ernaar 5-10 kilo dunner te zijn dan eigenlijk voor hen natuurlijk is. Ze willen drie keer zo dun zijn als ze maar kunnen zijn. En dit gaat meestal ten koste van hun gezondheid. Of je nu probeert af te vallen of niet, probeer uitgebalanceerde maaltijden en tussendoortjes te eten die je genoeg calorieën geven om de hele dag door te kunnen. Onthoud dat het mogelijk is om die extra 5 kilo te verliezen en je lichaam tegelijkertijd de energie en voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.
Voor meer informatie, lees ons artikel over vitamine D en waarom het zo belangrijk is om deze vitamine via je voeding binnen te krijgen.
3. Chronische stress: Stress is niet erg goed voor veel, maar een klein beetje stress kan uw immuunfuncties juist verbeteren. Dat komt omdat wanneer je lichaam stress voelt, het zijn antilichamen verhoogt, zoals immunoglibuline, dat zijn de eiwitten die bacteriën en virussen bestrijden. Chronische stress daarentegen overbelast de strijdcapaciteit van het lichaam en veroorzaakt in plaats daarvan een daling van de antilichamen, waardoor uw weerstand tegen infecties wordt verzwakt. Het is zelfs zo dat je al na drie dagen extreme stress je risico op een aangetast geheugen, onregelmatige menstruatie, osteoporose en diabetes verhoogt.
Oplossing: Er is een groot verschil tussen hoe verschillende mensen op stress reageren en wanneer ze stress ervaren. Wat voor sommigen een onoverkomelijke last is, kan voor anderen niets zijn. Als je je overwerkt, uitgeput of uitgeput voelt, ben je waarschijnlijk te gestrest om goed voor je lichaam te zijn.
Plotselinge opflakkeringen van chronische aandoeningen zoals psoriasis of astma kunnen ook stressgerelateerd zijn. Dan moet u dringend nagaan wat voor u belangrijk is en de nodige veranderingen in uw leven aanbrengen om u te ontdoen van de factoren die u stress bezorgen. Dit kan van alles zijn, van problemen op het werk, een slechte relatie of te veel klusjes en zorgen.
4. Slaaptekort: Terwijl u slaapt, laadt het immuunsysteem zich op en herstelt het zichzelf - net als de andere delen van het lichaam. Dus als je je schoonheidsslaapje overslaat, zie je dat niet alleen in de vorm van donkere kringen en wallen onder je ogen. Je ontneemt je lichaam ook het vitale vernieuwingsproces. Een studie uit 2003 in het tijdschrift Psychosomatic Medicine toonde aan dat mensen die een nacht oversliepen na een hepatitis A-vaccin minder antilichamen produceerden dan degenen die op de gebruikelijke tijd naar bed gingen en de dag na het vaccin goed uitgerust waren.
Oplossing: als vuistregel geldt: probeer elke nacht ongeveer acht uur te slapen. Sommige mensen hebben een beetje meer nodig, anderen een beetje minder. Experimenteer tot u uw persoonlijke slaapbehoefte hebt gevonden. Dat wil zeggen, wanneer u zich de hele dag uitgerust en verfrist voelt. Om de slaap een beetje te bevorderen, is het een goed idee om na de lunch geen cafeïnehoudende dranken te drinken en alcohol te vermijden tot ongeveer vier uur voordat u gaat slapen. Beide kunnen het moeilijker voor u maken om in slaap te vallen en de kwaliteit van uw slaap beïnvloeden.
Als u al voldoende slaapt, maar zich overdag nog steeds moe en onrustig voelt, kan het een goed idee zijn om met uw arts te praten en uit te zoeken of u een ziekte of aandoening hebt die het moeilijk voor u maakt om de hele nacht door te slapen. Dit kan slaapapneu zijn, waarbij de ademhaling zeer onregelmatig is terwijl u slaapt, snurken of nachtelijke kuitkrampen.
5. Overtraining: van 45 minuten lichaamsbeweging per dag is aangetoond dat het de activiteit van de witte bloedcellen verbetert. Maar als je dag in dag uit te veel en te hard traint, zonder je lichaam de kans te geven te herstellen van een zware training, heeft dat precies het tegenovergestelde effect. Je lichaam begint de zware training als stress te ervaren, waardoor je immunoglobulineniveaus dalen.
Als je langer dan 90 minuten achter elkaar intensief traint, beginnen de functies van je immuunsysteem te haperen. Het kan tot drie dagen duren voordat je immuunsysteem weer normaal is. Dit kan een van de redenen zijn waarom marathonlopers vaak ziek zijn na een wedstrijd.
Daarnaast kunnen perioden van zware, langdurige inspanning je lichaam uitputten van vitaminen, waardoor je ook ziek kunt worden.
Oplossing: als je hard en intensief wilt trainen, verkort dan je trainingstijd tot minder dan anderhalf uur. En als u in het weekend graag wat meer tijd aan uw training besteedt, zorg er dan voor dat uw workouts laag-intensieve activiteiten bevatten, zoals yoga, pilates of licht zwemmen.
6. Wrok koesteren: Een studie gepubliceerd in Psychological Science heeft aangetoond dat mensen die wrok koesteren tegen andere mensen die hen hebben gekwetst, meer kans hebben op een hoge bloeddruk, een verhoogde hartslag en negatieve emoties. Dit zijn enkele van de klassieke symptomen van stress die, zoals eerder gezegd, een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem.
Oplossing: vergeven, vergeven en nog eens vergeven. Het beste wat je voor jezelf kunt doen, en waarschijnlijk ook voor de persoon die je gekwetst heeft, is hem of haar te vergeven. Uit een onderzoek aan het Hope College bleek dat deelnemers die konden vergeven rustiger werden, zich positiever voelden en meer in controle waren. Vergeven betekent in staat zijn zich een gebeurtenis te herinneren zonder zich boze of gekwetste gevoelens te herinneren. Maar zonder te vergeten wat het was dat je boos of overstuur maakte. Het gaat dus niet alleen om het tolereren of goedpraten van het gedrag van de ander, maar om het eerlijk erkennen van je gekwetste gevoelens. En dan, voor uw eigen bestwil, alle bitterheid en wrok loslaten die zich in u hebben mogen ophopen.
Lees ook ons artikel over het onderzoek dat de indrukwekkende voordelen van lichaamsbeweging en vitamine D voor uw gezondheid aantoont.