Hardlopen maakt je slimmer

Nieuw onderzoek toont aan dat hardlopen je nieuwe hersencellen en een hogere intelligentie kan geven
De oude mythe dat spiermassa en intelligentie niets met elkaar te maken hebben, is ongetwijfeld een waarheid met wijzigingen. Het onderzoek naar het verband tussen de aanmaak van hersencellen en lichaamsbeweging is nog gaande, bijvoorbeeld in verband met de preventie van dementie en hart- en vaatziekten. En nu is er meer vlees op de argumenten voor waarom hardlopen, bijvoorbeeld, zo goed is. 

Nieuw onderzoek toont aan dat aërobe activiteit zoals hardlopen een sterke toename van de bloedbeweging in de hersenen veroorzaakt, wat kan helpen bij de vorming van nieuwe hersencellen (neurogenese). En er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen lichaamsbeweging en het vermogen om te onthouden. Van hardlopen en andere vormen van aërobe lichaamsbeweging is in proeven met zowel ratten als mensen aangetoond dat ze bijdragen tot de aanmaak van nieuwe hersencellen in de delen van de hersenen die verband houden met geheugen en denken. Dus nog een sterk argument om in je loopschoenen te springen. Aangezien krachttraining niet dezelfde toename van de bloedbeweging teweegbrengt, hebben weinig onderzoekers gedacht dat krachttraining hetzelfde effect zou kunnen hebben. Maar nieuwe studies tonen anders aan.

Slimmer worden met hardlopen
Het is niet eenvoudig om mensen met dieren te vergelijken, maar onderzoekers van de Universidad Federal De São Paulo in Brazilië hebben experimenten met ratten uitgevoerd om na te gaan hoe een verhoogde spiermassa de hersenen van ratten beïnvloedt. Daarom presenteerden onderzoekers op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience een experiment met groepen ratten waarbij één groep extra gewicht aan zijn staart kreeg en vervolgens vijf keer per week een ladder op en af moest klimmen, een andere groep ratten op loopbanden rondliep, terwijl de laatste groep ratten aan geen enkele fysieke inspanning werd blootgesteld. Na acht weken hadden de rennende ratten veel hogere niveaus van BDNF (Brain Derived Neutropic Factor) - een groeifactor waarvan gedacht wordt dat hij de vorming van nieuwe cellen bevordert - dan de zittende ratten. Hetzelfde gold voor de ratten die gewichten aan hun staart hadden. En het bleek dat de fysiek actieve ratten, of ze nu gewichten sjouwden of renden, beter presteerden in tests van geheugen en leren dan de ratten die niet fysiek werden uitgedaagd. Ervan uitgaande dat dit ook voor mensen geldt, stellen hardlopen en krachttraining ons in staat beter te onthouden en te leren. Dus al met al, moeten we gewoon veel gaan hardlopen en krachttraining gaan doen.