Hieronder vindt u een checklist die u moet volgen bij het kopen van een crosstrainer
Of u nu uw crosstrainer hier bij ons koopt of elders, het is belangrijk dat u de onderstaande punten goed in de gaten houdt, zodat u zeker weet dat u een model krijgt dat perfect bij u past.
Als u vragen heeft voordat u een crosstrainer aanschaft, neem dan gerust contact met ons op via 60 62 71 00 of e-mail info@apuls - hier krijgt u altijd eerlijk en gedegen advies.
Hier moet u kiezen of uw crosstrainer voorwiel- of achterwielaangedreven moet zijn.
Modellen met achterwielaandrijving zijn het meest gangbaar, omdat ze weinig ruimte innemen en dus gemakkelijk in huis kunnen worden opgeborgen.
Modellen met voorwielaandrijving nemen meer ruimte in beslag, maar hebben een natuurlijker beweging, door hun lange paslengte. Het gewicht is over het algemeen hoger en je staat langer op de crosstrainer. Daarom stelt het iets hogere eisen aan de toegangsvoorwaarden en aan de plafondhoogte in huis. Voorwielaangedreven crosstrainers worden vaak gebruikt in sportscholen omdat ze gewoon de beste gebruikerservaring bieden.
Het maximale gebruikersgewicht is uiterst belangrijk, omdat het de bouwkwaliteit van een crosstrainer verraadt.
Het is daarom zeer belangrijk dat u deze factor onderzoekt, of u nu 60 kg of 100 kg weegt. Een crosstrainer die 150 kg aankan, zal altijd aanzienlijk stabieler zijn tijdens het trainen dan een model dat slechts 100 kg aankan.
Optimale stabiliteit zorgt voor een hoge motivatie en een hoger gevoel van kwaliteit.
De paslengte bepaalt hoe natuurlijk de training aanvoelt.
Een zeer korte paslengte van 28-35 cm voelt meer als fietsen en een langere paslengte van 40-58 cm voelt veel meer als hardlopen. De lange paslengte verdient duidelijk de voorkeur als u een comfortabele en natuurlijke workout wilt.
Het remsysteem kan magnetisch, elektromagnetisch of lucht zijn
Alle 3 de remsystemen geven je een goede weerstand, dus het is vooral de duurzaamheid waar je rekening mee moet houden.
Het magnetische systeem werkt door een krachtige magneet fysiek dichter naar het vliegwiel te bewegen om de weerstand te verhogen, en het tegenovergestelde om deze te verlagen. Dit is de goedkoopste oplossing om te produceren en zal daarom in de goedkoopste modellen worden aangetroffen. Het is fijn en heeft een levensduur die meestal meer dan 10 jaar is.
Elektromagnetische remmen hebben het grote voordeel dat er geen bewegende delen zijn. Het is gewoon een spoel waarbij de kracht wordt verminderd of vermeerderd zonder dat hij werkelijk fysiek beweegt. Dit zorgt voor een stabielere weerstand die ook sterker is en een langere levensduur heeft.
De meeste mensen zullen voldoende weerstand ondervinden in het goedkope magnetische systeem.
Het aantal kan voor sommigen belangrijk zijn, om de motivatie hoog te houden.
De meeste crosstrainers hebben 10-12 trainingsprogramma's en dat zou voor de meesten genoeg moeten zijn. Op de lange termijn moet je waarschijnlijk denken aan een goed uitzicht, een TV of iets dergelijks, om de motivatie een boost te geven.
Deze functie kan een enorme motivatie boost geven, omdat je extreem veel opties krijgt op het gebied van trainingsprogramma's, statistieken, gebruikers en nog veel meer.
Als een crosstrainer deze bluetooth functie heeft, kan deze worden aangesloten op een tablet/iPad of smartphone.
Hiermee neemt deze de controle over van je crosstrainer en de gratis app, maakt het mogelijk om te trainen waar je maar wilt en een trainingsprogramma te maken op basis van de specifieke locatie. Uw tablet / smartphone zal gewoon gebruik maken van Google Maps om een workout programma te maken, langs de Champs Elysees in Frankrijk of de Strandpromenaden in Kopenhagen. De weerstand wordt geregeld door hoe de hellingshoek in werkelijkheid is, waardoor u een onbeperkt aantal trainingen op uw crosstrainer kunt uitvoeren.
Deze bluetooth-functie verhoogt de prijs van de machine, omdat de fabrikant een licentie voor u moet betalen en de functie in de computer moet inbouwen. Aan de andere kant, als je eenmaal een crosstrainer met deze functie koopt, is hij gratis.
Er zijn 2 soorten weerstandsverstelling op een crosstrainer. Handmatig of elektronisch.
De goedkoopste modellen zijn uitgerust met handmatige weerstandsinstelling en kunnen dus geen automatische trainingsprogramma's hebben.
Elektronisch geregelde weerstand geeft de crosstrainer veel meer mogelijkheden voor trainingsprogramma's en maakt het ook comfortabeler voor u, omdat u zich alleen maar hoeft te concentreren op de training.
Het gewicht van het vliegwiel is een zeer verkeerd begrepen factor bij de aanschaf van een crosstrainer - het is onbetrouwbaar en moet niet in overweging worden genomen.
Dit gewicht van het vliegwiel moet aangeven hoe soepel je de pedalen zult voelen en hoe hard je een weerstand kunt bereiken. Het probleem is dat verschillende fabrikanten het vliegwielgewicht op verschillende manieren meten. Daarom wordt het cijfer volkomen onbetrouwbaar.
Sommige fabrikanten meten het als de totale massa van alles wat ronddraait in het systeem, sommige meten het alleen aan het vliegwiel zelf en weer andere gebruiken mysterieuze berekeningen om tot het cijfer te komen.
Veel verkopers zullen u vertellen dat u naar deze factor moet kijken, maar het is een misvatting die kan ontstaan als de verkoper niet op de hoogte is van de technische opzet. Er zijn veel andere factoren in deze checklist waar u in plaats daarvan naar moet kijken.
Het aantal weerstandsniveaus bepaalt hoe klein de intervallen zijn waarin je kunt klimmen - hoe meer weerstandsniveaus, hoe makkelijker het is om op je crosstrainer te klimmen.
Een heel laag aantal weerstandsniveaus staat gelijk aan een set halters waarbij je 3kg moet klimmen, in plaats van 0,5kg. Hoe lager het gewicht waarmee u de belasting kunt opvoeren, hoe gemakkelijker het voor u zal zijn om uw conditie en kracht te verbeteren.
Daarom raden wij u aan om zorgvuldig te overwegen hoeveel u er nodig heeft. De meeste crosstrainers hebben 16 of 32 weerstandsniveaus.
Hartslagmeting is niet noodzakelijk voor een goede workout, maar het kan wel motiverend werken om je hartslag en calorieverbranding op de crosstrainer in de gaten te houden.
De meeste crosstrainers hebben hartslagmeting in de handgrepen en de meer geavanceerde crosstrainers hebben de optie om een draadloze hartslagband aan te sluiten.
Als een crosstrainer constant je hartslag weet, kan hij de trainingsprogramma's daarop afstemmen en je calorieverbranding nauwkeuriger aangeven.
Crosstrainers met wattfunctie maken het makkelijker om je krachtontwikkeling te volgen en je prestaties te vergelijken met andere trainingsvormen.
Ter vergelijking: 310 watt komt overeen met ongeveer 40 km/u op een normale weg.
Het wattgetal geeft aan hoe hard je traint op basis van een berekening, met het geselecteerde weerstandsniveau en je intensiteit.
Wanneer u uw conditie wilt verbeteren, gewicht wilt verliezen of spieren wilt opbouwen, is het een goed idee om circuittraining te doen. Het brengt je hele lichaam in beweging en het is makkelijk om je hartslag omhoog te krijgen. Met een crosstrainer is het supermakkelijk om circuittraining te doen.
Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over crosstrainers. Eerst bespreken we enkele van de vele voordelen van trainen op een crosstrainer, en daarna geven we u enkele tips voor uw training. Tot slot vindt u een checklist voor het kopen van een crosstrainer. Vergeet niet dat u altijd welkom bent om onze experts te bellen op 60 62 71 00 of stuur ons een e-mail op info@apuls
De crosstrainer is een allround fitnessapparaat waarmee u gemakkelijk kunt trainen. Je traint je hele lichaam door loopbewegingen te maken met je benen en te trekken en te duwen met je armen. Dit alles leidt tot een gezonde beweging die veel lijkt op de workout die we zien bij het langlaufen.
Circulaire lichaamsbeweging is supergezond - op de lange termijn kan het u helpen gezonder en langer te leven. U verbrandt er niet alleen calorieën mee en bouwt spieren op, maar u verbetert ook uw gezondheid door uw hart en longen te versterken en uw botdichtheid te vergroten. Circuittraining kan uw bloedvolume verhogen en uw zuurstoftoevoer verbeteren, wat ook betekent dat het verschillende levensstijlziekten kan voorkomen en slapeloosheid en stress kan verminderen.
De crosstrainer is zacht in vergelijking met hardlopen op asfalt, omdat hij het lichaam geen schokken geeft, waardoor enkels, knieën en heupen worden ontzien. Het is daarom ook goed voor het voorkomen of revalideren van blessures, omdat je je hartslag omhoog kunt krijgen zonder je lichaam onnodig te belasten.
Nauwelijks vijf minuten op een crosstrainer zullen uw knieën en heupen aanzienlijk versterken. Op een crosstrainer zijn uw voeten altijd in contact met de pedalen en worden uw knieën en heupen niet overbelast, waardoor de kans op gewrichtspijn afneemt.
Met een crosstrainer is het gemakkelijk een goede basisvorm op te bouwen of gewicht te verliezen, omdat veel van de belangrijkste spiergroepen van het lichaam aan het werk zijn, zodat het hele lichaam wordt gebruikt en versterkt.
Met regelmatige lichaamsbeweging op een crosstrainer en het juiste dieet kunt u effectief gewicht verliezen. Het is goed om de hoge handgrepen op de crosstrainer te gebruiken, omdat het een effectieve workout voor uw armen en bovenlichaam oplevert.
Bij het kiezen van een crosstrainer moet je op een aantal dingen letten. Er zijn crosstrainers met verschillende trainingsprogramma's, en het kan een goed idee zijn om te zoeken naar een crosstrainer met veel programma's die kunnen helpen uw training te variëren en het spannend te maken.
Daarnaast is het belangrijk om naar de kruislengte te kijken, een gemiddelde kruislengte is ongeveer 40 cm, terwijl een lange kruislengte ongeveer 50 cm is. De paslengte mag niet te lang zijn, maar wel te kort. Vaak is de gewenste binnenbeenlengte gerelateerd aan de beenlengte: hoe langer uw benen zijn, hoe langer de binnenbeenlengte zal moeten zijn om een natuurlijk gevoel te krijgen. Veel mensen zijn bang dat het kruis te lang zal zijn, maar wij hebben nog nooit van zo'n geval gehoord. Hoe langer de binnenbeenlengte, hoe natuurlijker het gevoel zal zijn.
Op een crosstrainer wordt een maximumgewicht vermeld, wat ook belangrijk is om in gedachten te houden. Zelfs als je geen hoog maximaal gebruikersgewicht nodig hebt, hoe hoger het is, hoe beter.
Het maximale gebruikersgewicht geeft aan hoe goed de constructiekwaliteit van een crosstrainer is en dit heeft een directe invloed op de stabiliteit - ongeacht of u 100 kg of 60 kg weegt. Hoe hoger het maximale gebruikersgewicht van een crosstrainer, hoe stabieler hij zal zijn.
Het is vaak een goed idee om een stevige crosstrainer te kiezen, wat betekent dat hij zwaar moet zijn en een sterke frameconstructie moet hebben die het apparaat stabiel maakt. Het is goed om te zoeken naar een machine met een zwaar vliegwiel of een hoge versnelling, omdat dit een betere schroefdraad oplevert.
De crosstrainer is een populair fitnessapparaat, zowel in de sportschool als voor thuisgebruik, maar niet alle crosstrainers zijn even goed. Om de juiste crosstrainer te vinden, is het een goed idee om met enkele deskundigen op dit gebied te praten. U kunt contact met ons opnemen of met een van onze concurrenten - hoe dan ook, zorg ervoor dat u niet de verkeerde machine koopt.
De prijs speelt een belangrijke rol bij het kijken naar crosstrainers. Natuurlijk moet de prijs in uw budget passen. Als u op zoek bent naar een goedkope machine die toch goed te gebruiken is, is een budget van 4-5000kr geschikt. Daarna krijg je natuurlijk meer functies, meer duurzaamheid enz., dus neem je tijd om je budget te bepalen op basis van je behoeften.
Bij de aankoop van een tweedehands crosstrainer is het belangrijk na te gaan of hij in goede staat is en de nieuwprijs te vragen. Het is echter zelden de moeite waard als u het fitnessapparaat echt wilt gebruiken.
De meeste crosstrainers zijn behoorlijk versleten - er is altijd een reden waarom ze verkocht worden.
Er zijn veel crosstrainers voor minder dan 4.000kr, maar meestal zijn prijs en kwaliteit aan elkaar gekoppeld. Het is moeilijk om een goede crosstrainer te vinden voor minder dan 4.000kr die een goede duurzaamheid heeft en een optimale workout geeft.
De middelste prijsklasse voor crosstrainers ligt tussen 4.000kr en 6.000kr. Crosstrainers in deze prijsklasse zijn degelijke crosstrainers die een aantal jaren mee kunnen gaan en een goede trainingservaring bieden. Merken als Abilica, Kettler en Reebok maken goede crosstrainers in de gemiddelde prijsklasse.
De duurdere crosstrainers kosten rond de 6.000-16.000kr, dit is waar u moet kijken als u een trainingsapparaat van hoge kwaliteit wilt dat vele jaren mee kan gaan en elke keer een optimale trainingservaring biedt.
Professionele crosstrainers kosten doorgaans vanaf 16.000,- en moeten aan een aantal veel strengere eisen voldoen. Hier moet het maximale gebruikersgewicht 180 kg of meer zijn, het gebruiksgemak moet enorm zijn zodat alle gebruikers in de sportschool het kunnen gebruiken en de paslengte moet ten minste 50 cm zijn.
Samen met uw crosstrainer kunt u een matje kopen. Een mat beschermt de vloer, vermindert lawaai en elimineert statische elektriciteit - tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de crosstrainer steviger staat.
Er zijn verschillende maten matten om op verschillende trainingsmachines te passen.
Er zijn hoofdzakelijk 2 soorten onderlegmatten: vloerbeschermers, die u zelf kunt samenstellen, en matten in specifieke afmetingen.
Het voordeel van vloerbeschermers is dat u ze voor andere doeleinden kunt gebruiken, als u ze op een gegeven moment niet meer nodig hebt onder uw fitnessapparaat. U kunt de ruimte ook gemakkelijk uitbreiden als u bijvoorbeeld een extra fitnessapparaat, een stretchingruimte of iets dergelijks wilt.
Er zijn zowel voorwiel- als achterwielaangedreven crosstrainers. De prestatie van de twee is hetzelfde, maar de ervaring zelf is verschillend.
Een crosstrainer met achteraandrijving heeft vaak niet zo'n lange pas als een crosstrainer met vooraandrijving, de beweging is meer vergelijkbaar met een fietsbeweging, en de pasbreedte is breder. De stapbreedte heeft ook een grote invloed op hoe natuurlijk de beweging zal aanvoelen en deze factor wordt vaak over het hoofd gezien in de jacht naar een nieuwe crosstrainer.
De beweging op een front-drive crosstrainer verloopt met vloeiende bewegingen, die kunnen worden vergeleken met langzaam hardlopen of langlaufen, de paslengte is vaak langer en de pasbreedte smaller. De beweging op een crosstrainer met voorwielaandrijving zal dus natuurlijker en comfortabeler aanvoelen. Deze cross trainers met vooraandrijving nemen echter aanzienlijk meer ruimte in beslag.
Het zijn vaak de voorwielaangedreven crosstrainers die in sportscholen te vinden zijn, omdat men de gebruikers de absoluut beste bewegingservaring en kwaliteit wil bieden. Ze hebben ook zelden dezelfde strenge dimensionale eisen als een crosstrainer voor thuis.
Er is bijna niets voor nodig om een crosstrainer te onderhouden, hij moet af en toe van zweet worden geveegd, en dan kan het een goed idee zijn om hem opnieuw in te oliën, een paar weken nadat hij in elkaar is gezet of wanneer dat nodig is.
De voorwielaangedreven modellen moeten soms worden gesmeerd met siliconen op de achterste rails.
Om uw training leuker te maken, kunt u de crosstrainer voor een tv zetten of goede muziek opzetten terwijl u traint.
Op sommige crosstrainers kunt u een iPad of tablet via Bluetooth aansluiten, zodat u een route kunt volgen, met vrienden kunt FaceTimen, programma's kunt bekijken, lezen of wat u maar wilt terwijl u traint. De mogelijkheden zijn gewoon eindeloos en de app die u moet downloaden voor uw tablet is gratis. De coolste functie is de mogelijkheid om te gaan hardlopen, waar ook ter wereld. U gebruikt gewoon de ingebouwde Google Maps-functie en kiest waar u wilt gaan hardlopen. Dan verhoogt of verlaagt de crosstrainer de weerstand, afhankelijk van hoe het in het echt is.
Door deze bluetooth functie wordt de prijs van de crosstrainer wel wat hoger, maar het geeft ook een super motivatie aan de training.
Crosstrainers met deze functie beginnen bij ongeveer 6.000kr.
Crosstrainers zijn de laatste jaren ongelooflijk populair geworden, en niet voor niets - ze versterken het hele lichaam, verhogen de conditie en maken het gemakkelijk om je hartslag omhoog te krijgen en calorieën te verbranden, terwijl het lichaam wordt ontzien van overbelasting.
De crosstrainer is vooral handig in de winter, het kan moeilijk zijn om te gaan hardlopen als het koud is en het slecht weer is, maar met een crosstrainer kun je thuis in je huiskamer sporten, wat toch net iets leuker is dan een rondje hardlopen in de sneeuw en ijzel.
Een crosstrainer stelt u in staat uw training gemakkelijk te controleren - anders dan in de natuur kunt u zelf bepalen wanneer u heuvels neemt en welke belasting u wilt. U kunt uw eigen trainingsprogramma samenstellen of er een volgen dat al is gemaakt.
Het is gemakkelijk om afstand, tijd, verbranding en pedaalomwentelingen bij te houden, dus de crosstrainer kan een goede motivatie zijn om te trainen en te verbeteren.
Het is gemakkelijk om intervaltraining te doen met een crosstrainer en snel fit te worden en calorieën te verbranden.
Op de meeste crosstrainers kun je "stappen per minuut" of spm bijhouden, dat is een getal dat aangeeft hoeveel keer je in een minuut vooruit en achteruit stapt.
Het getal moet tussen 140 en 175 liggen, als het onder de 140 ligt, is je belasting te hoog, waardoor je snel verzuurt en niet genoeg uit je training haalt. Als het boven 175 is, betekent het dat je belasting te laag is en dat je niet genoeg uit je training haalt.
Het volgen van deze intervallen zal zorgen voor een effectieve workout.
Om het meeste uit uw training op een crosstrainer te halen, is het belangrijk om uw armen effectief te gebruiken, zodat u het meeste uit uw machine workout haalt.
Een van de factoren die de crosstrainer zo effectief maakt, is dat hij zoveel mogelijk spieren tegelijk activeert, waardoor het veel gemakkelijker is om je hartslag in een oogwenk omhoog te krijgen.
Uitoefenen op een crosstrainer moet comfortabel zijn, maar niet te comfortabel, als u zich niet door de oefening aangesproken voelt, zult u er meestal niet veel aan hebben. Daarom moet je tot een belasting komen die voelbaar is.
Er zijn verschillende manieren om te trainen met een crosstrainer, je kunt bijvoorbeeld intervaltraining doen, waarbij je afwisselt tussen harde intensieve training met hoge belasting en rustige training met lagere belasting, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 5 x 2 minuten hard te trainen en tussendoor 1 minuut rustig te trainen.
Een andere manier om de crosstrainer te gebruiken is tempotraining, waarbij je een paar minuten opwarmt en de intensiteit opvoert tot een goed niveau en dan de intensiteit handhaaft gedurende bijvoorbeeld 15 minuten, afhankelijk van hoe hoog de intensiteit is.
Wat voor soort oefening je ook kiest, het is van cruciaal belang dat je je goed voelt bij de bewegingen en gemotiveerd bent.
Focus op het bovenlichaam - Als u uw training op het bovenlichaam wilt richten, pak dan de hoge handgrepen van de crosstrainer vast en concentreer u vooral op het armwerk, waarbij u uw benen wat ontspant en het apparaat rond laat gaan met behulp van uw armen.
Hiermee train je vooral de biceps, triceps en borstspieren.
Focus op het onderlichaam - Om de workout op het onderlichaam te richten, pakt u het handvat in het midden vast en houdt u uw armen stil, zodat uw benen het werk doen.
Bij deze oefening mogen uw hielen de pedalen niet raken, zodat het buitenste deel van uw voet uw lichaamsgewicht draagt.
Om uw prestaties te verbeteren, is het een goed idee om wat warming-up oefeningen of stretching te doen voordat u op de crosstrainer begint, zodat uw spieren klaar zijn om optimaal te presteren.
Als u lang sport, kan het een goed idee zijn om na het sporten te rekken, zodat uw spieren tot rust kunnen komen en niet pijnlijk worden.
Een warming-up moet tussen 8-12 minuten duren en kan worden gedaan op de crosstrainer, als je een comfortabel tempo vindt dat het lichaam langzaam opwarmt.
Veel professionele atleten gebruiken een foamroller voor warming-ups, omdat deze veel verschillende gradaties van diepte kan bieden en het gemakkelijk maakt om een perfecte stretch voor het hele lichaam te bereiken.
Als u een beginner bent, raden wij u aan te beginnen met een zeer zacht model foamroller.
Om spiervermoeidheid te voorkomen, moet u het rustiger aan doen voordat u van plan bent te stoppen met trainen, in plaats van abrupt te stoppen midden in een zware workout.
Voor optimale resultaten moet u 10 minuten lang vertragen voordat u helemaal stopt.
Voer je techniek goed - Om je techniek goed te krijgen en rug- en nekletsel te voorkomen, moet je je buik aanspannen, je rug op zijn plaats houden en je schouders op hun plaats houden.
Daarnaast is het belangrijk om recht vooruit te kijken en niet naar beneden naar uw voeten, omdat dit nekpijn kan veroorzaken.
Een crosstrainer is een goede keuze voor een fitnessapparaat voor thuis, omdat hij op alle niveaus kan worden afgesteld en door iedereen kan worden gebruikt, zodat het hele gezin ervan kan genieten.
Het is een goede all-round trainingsmachine en kan vaker worden gebruikt dan veel andere trainingsmachines omdat hij zo zacht is.
Trainen op een crosstrainer levert dezelfde hoge calorieverbranding op als trainen op een loopband, maar is veel zachter.
Het is een goed idee om je training te plannen voordat je op de crosstrainer begint.
Een van de dingen die de crosstrainer tot een populair fitnessapparaat maakt, is dat er volop gelegenheid is om je training te variëren en trainingsprogramma's te volgen, zodat het niet saai wordt.
Het is belangrijk om een doel voor je training te hebben en een idee van wat je wilt bereiken voordat je op de machine stapt, want dit zal je motiveren om door te gaan als het moeilijk wordt, en dat is precies waar training extra goed doet.
Zoals eerder gezegd zijn de handgrepen er om gebruikt te worden, je zult niet veel uit je training halen als je op de vaste handgreep in het midden leunt en je benen al het werk laat doen. Denk eraan om rechtop te staan en je armen en benen te bewegen.
Het is belangrijk om de intensiteit van je training te verhogen. U zult verder komen in termen van gewichtsverlies, fitness en gezondere levensstijl als u niet elke keer dezelfde routine volgt als u op het apparaat stapt, maar doorgaat met verschillende workouts die de intensiteit elke keer verhogen.