Massage is welzijn voor lichaam en geest. Maar massage is ook heel goed voor training.
Of u nu nieuw bent in de sportschool of een professionele atleet bent, u hebt waarschijnlijk wel eens pijn en spanning ervaren na een training. Deze pijnen zijn vaak zo ondraaglijk dat zelfs de meest wilskrachtige persoon stoelen zal vermijden die een diepe hurkzit of trappen vereisen.
Met andere woorden, als je iets totaal nieuws hebt gedaan of op een hoger intensiteitsniveau dan normaal, zal je lichaam op de een of andere manier reageren.
Wanneer je in de sportschool gewichten tilt, de loopband oververhit of met je loopschoenen en fiets zwaait, is de kans groot dat je lichaam een terugslag krijgt. Daarom zou een goede aanvulling op uw training een massage zijn, die u zowel kan ontspannen na een intensieve training, uw spieren en zenuwen kan losmaken en ook uw lichaam sneller kan herstellen.
U kunt zowel een professionele als een sportgerichte massageregeling proberen, maar u kunt ook veel zelf thuis doen. Een diepe spiermassage na het sporten heeft vele voordelen en helpt de spieren effectief te herstellen en weer in balans te komen. Een massage na de training verlicht pijn, spanning en myose, allemaal dingen die bij het sporten vanzelf overgaan, maar vaak leiden tot blessures en kleine kwaaltjes.
Maar massage hoeft niet alleen over oefening en pijnlijke spieren te gaan - je kunt ook de romantiek op gang brengen met massage met je partner. Massage kan liefdevol en intiem zijn in een relatie.
En het creëert harmonie en stroming in het lichaam - zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer je je lichaam blootstelt aan stress en lichamelijke activiteit, of wanneer je gewoon in een ongemakkelijke houding zit, stapelen afvalstoffen en spanning zich in ons allemaal op. Dit kan leiden tot letsel en, in het ergste geval, invaliditeit. Een sportgerichte massage lokaliseert afvalstoffen en laat ze los, waardoor spanning vrijkomt en frisse zuurstof en bloed naar het lichaam worden gebracht.
Massage blijkt grote voordelen te hebben, zowel voor sporters als voor sportbeoefenaars, ongeacht hun niveau. Atleten die bijvoorbeeld hun prestaties willen verbeteren, sneller willen herstellen, blessures willen voorkomen en hun topconditie willen behouden, kunnen hiervan profiteren.
U zult en hebt waarschijnlijk al gemerkt dat na een training of een intensieve training uw spieren strak komen te staan, wat pijn veroorzaakt in verschillende delen van het lichaam. Een massage na de training helpt u pijn en blessures na de training te voorkomen door spierpijn te verminderen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat massage na de training de hersteltijd twee keer zo snel kan verbeteren als gewone rust. Dit is gedeeltelijk te danken aan de verbeterde bloeddoorstroming en voedingsstoffen in het lichaam door massage. Wanneer uw lichaamsvloeistoffen gemakkelijk circuleren, kunnen voedingsstoffen en zuurstof uw spieren en andere weefsels sneller bereiken. Een massage na het sporten kan uw spieren losser maken.
Na een intensieve training kunt u merken dat uw spieren strak aanvoelen, waardoor ze kunnen overbelasten. Een massage na de training helpt uw spieren deze spanning los te laten en sneller te herstellen. Als gevolg daarvan zult u een betere flexibiliteit hebben.
Na een tijdje zult u merken dat het makkelijker is om alledaagse taken uit te voeren die extra stabiliteit vereisen. Als je bijvoorbeeld veel hardloopt, zorg dan voor een massage die gericht is op je knieheupen. Soepele hamstrings zullen je helpen meer uithoudingsvermogen en snelheid te krijgen tijdens het hardlopen.
Tijdens het sporten hoopt het lichaam melkzuur op, dat bijdraagt tot spierpijn en vroegtijdige vermoeidheid tijdens een training. Een massage helpt om afvalstoffen af te voeren van de spieren.
Massage is niet alleen voor sneller herstel, maar ook omdat je het verdient na een zware en inspannende training. Een beloning aan het einde van uw training houdt u gemotiveerd om regelmatiger te trainen. Een massage zal u ook helpen de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Een goede nachtrust voorkomt vermoeidheid en geeft u de extra energie die u nodig heeft voor een nieuwe dag van fysieke activiteit.
Als je toe bent aan een massage, investeer dan in een schuimroller U kunt het gebruiken voor stretching, ontspanning en spiertraining. De foamroller is een geweldig fitnessapparaat waar u baat bij kunt hebben als u een actief dagelijks leven hebt. Een schuimroller maakt het u gemakkelijk uw spieren los te maken.
Hier zijn 2 goede oefeningen:
#1 - Dijen
#2 - Armen
Als je geïnteresseerd bent in meer foam roller oefeningen of algemene rekoefeningen, dan kun je er nog veel meer vinden op ons YouTube-kanaal
Als u pech hebt en ernstig letsel oploopt, zoals breuken, verstuikingen en grote scheuren in de vezels, probeer dan in geen geval uzelf te genezen met massage of andere oefeningen. Ga in plaats daarvan naar een sportmasseur of fysiotherapeut met ervaring met sportblessures. Na lichte verwondingen kunt u meestal na een paar dagen rust weer voorzichtig aan beginnen. De vuistregel is om te beginnen als de pijn weg is.
Je weet niet altijd hoe je lichaam op massage reageert. Als u gewend bent aan regelmatige massage, zult u weinig last hebben van neveneffecten zoals pijn en vermoeidheid en zult u inzicht hebben in hoe uw lichaam erop reageert.
Als je daarentegen nog nooit een diepe massage hebt gehad, zul je meestal een pijnlijke gevoel ervaren.
Als je professionele hulp wilt inschakelen voor de massage, zijn hier 3 tips om te volgen op de dag van de massage.
De meeste van deze massagetechnieken en oefeningen kun je met je handen doen. Voor de rest is een partner of wat eenvoudig gereedschap nodig. Vergeet niet dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, massage niet pijnlijk mag zijn, omdat u onbewust andere spieren zult overbelasten. Vergeet ook niet om daarna veel water te drinken om afvalstoffen weg te spoelen.
#1 - Veroudering
Het aanbrengen moet gebeuren op een droge huid. De hand wordt lichtjes bol geplaatst en u kneedt met de wortel van de hand in zo groot mogelijke cirkelvormige bewegingen, zonder dat de hand wegglijdt. Als een gebied is bewerkt, wordt de hand naar een nieuw gebied verplaatst. Het kneden is vooral goed voor de lange rugspieren en de billen, waar het de spieren en de bloedsomloop stimuleert.
#2 - Strokes
Voor dit soort massage moet de huid droog zijn. Je hakt, klopt en tikt met de rand van je hand of licht gebogen handpalmen en ontspannen polsen. Het stimuleert de spieren en zenuwen en mag alleen op de spieren zelf worden gebruikt. De slagen mogen nooit worden gebruikt op uitstekende botten.
#3 - Strijken
Deze vorm van massage bestaat uit zachte opwaartse bewegingen van de huid in de richting van de spiervezels. De bewegingen moeten rustig en ritmisch zijn op een huid die met olie is ingesmeerd. De strijkbewegingen zijn effectief op grote gebieden zoals de rug en de dijen, stimuleren de bloedsomloop en helpen de bloedtoevoer naar het gemasseerde gebied te vergroten.
#4 - Wrijven
Het hoofd wordt met olie ingesmeerd, daarna schuift de duim omhoog in de richting van de spiervezels in een korte maar stevige druk, terwijl de andere vier vingers als steun worden gebruikt. De duim moet ontspannen op de terugweg. De massage is plaatselijk doeltreffend, bijvoorbeeld op de kuitspieren, maar mag niet op de gewrichten worden gebruikt. Het is een goed idee om het wrijven te volgen met massageslagen.
✅ Vermindering van spierspanning
✅ Bevordert ontspanning
✅ Verbetering van de flexibiliteit
✅ Verbetering van de functie van de weke delen
✅ Verminderde spierstijfheid en vermoeidheid na inspanning
✅ Verbetering van de trainingsprestaties
✅ Vermindering van vertraagd optredende spierpijn
✅ Vermindering van zwelling
✅ Vermindering van ademhalingsmoeilijkheden
✅ Verbetering van sportprestaties
✅ Helpt blessures te voorkomen
Als u uw training combineert met een massagebehandeling, kunt u langer en harder trainen en het maximale uit uw training halen.