10 tips om een sterk lichaam en geest te krijgen

Wilt u een sterk lichaam en een sterke geest, en meer in balans zijn?

Iedereen weet dat regelmatige lichaamsbeweging gezond is voor het lichaam, maar lichaamsbeweging is ook een effectieve manier om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging kan een enorme invloed hebben op depressie en angst, bijvoorbeeld. Lichaamsbeweging kan ook stress verminderen, uw geheugen verbeteren, u helpen om beter te slapen, en gewoon in het algemeen is lichaamsbeweging gewoon goed voor uw humeur. 

Maar training is niet noodzakelijkerwijs het antwoord op alles. 

Tips voor een evenwichtig lichaam

Hier zijn een paar eenvoudige tips over hoe je meer in balans kunt komen terwijl je je lichaam en geest versterkt. 

Slaap, slaap, slaap!

Voldoende slaap krijgen - het is belangrijk. Zorg voor 7-9 uur slaap. Tijdens de slaap herstelt uw lichaam zich, bouwt nieuwe cellen en spieren op die zijn afgebroken na een zware training, maar ook overdag. Onderschat nooit de behoefte van je lichaam aan rust. Slaapgebrek doet ook de eetlust toenemen en leidt tot een slechte spijsvertering, minder energie en gebrek aan energie. 

Eet fruit

Fruit smaakt heerlijk en zit boordevol vitaminen en vezels, maar probeer slechts twee stuks per dag te eten. Fruit heeft een relatief hoog gehalte aan vruchtensuikers. Als u het moeilijk vindt om minder fruit te eten, probeer het dan te vervangen door uw favoriete groenten. 

Stress off

Als je gestrest bent, gaat je lichaam in de overlevingsstand en denkt het dat het moet vluchten of vechten. Hiervoor wordt vet gebruikt voor energie en het vet rond de buik komt gemakkelijker vrij dan elders op het lichaam. Wanneer u lange tijd gestrest bent geweest, zal uw lichaam proberen zoveel mogelijk vet rond uw buik op te bouwen.

Als u zich gestrest voelt, probeer dan te achterhalen waardoor u gestrest bent en probeer de stress kwijt te raken. In plaats van elke dag te sporten, kunt u ook yoga doen of mediteren.

Vermijd emotioneel eten

Veel mensen eten met hun emoties, vooral tussen de maaltijden door. Daar moet zeker ook ruimte voor zijn! Af en toe een stuk taart eten op kantoor is niet erg, maar je moet wel weten waarom je dat doet en niet eten omdat je verdrietig, gestrest, moe of een slechte dag hebt. Als je snacks nodig hebt, zorg er dan voor dat het gezonde alternatieven zijn, zoals geschilde wortelen, noten, etc.

Bekijk het echte probleem in plaats van het te verdoven met eten.

Verhoog de kracht en snelheid 

De beste manier om een sterke en stevige kern te krijgen is door te trainen met vrije gewichten. Hier kun je niet voorkomen dat je de buikspieren aanspant, ook al zijn dat niet de spieren waarop de oefening direct gericht is.

Intervaltraining is ook ideaal - gewoon een paar keer per week.

Het gaat erom dat je een paar keer per week geconcentreerd en hard traint in plaats van onconcentreerd en elke dag. 

Ben niet bang voor dikke 

Dit klinkt misschien vreemd, maar vet is goed voor je lichaam omdat onder andere je spijsvertering verbetert, je bloedsuiker stabieler wordt en het de vetverbranding bevordert. Zorg er dus voor dat je bij elke maaltijd onverzadigde vetten binnenkrijgt, bijvoorbeeld uit vis, noten, olie en eieren. Natuurlijk hoef je niet alles op alles te zetten en grote hoeveelheden vet te eten, maar wees je ervan bewust dat het deel moet uitmaken van een goed uitgebalanceerd dieet. 

Versterk uw buikstreek en core 

Vergeet de traditionele en saaie buikspieroefeningen. Doe de plank, het is de beste oefening voor je kern. De plank zorgt ervoor dat je je core aanspant, waardoor je een sterke buik krijgt terwijl je veel andere spiergroepen gebruikt. Je verbetert ook je houding.

De plank: ga op je buik liggen. Plaats uw onderarmen op de vloer, wijzend recht vooruit. Uw ellebogen moeten in een hoek van 90 graden staan en net onder uw schouders. Ga op je tenen staan. Hou de positie zo lang mogelijk vast. Herhaal de oefening. U kunt uzelf uitdagen door het tijdsinterval te verlengen of de oefening te vergroten door één been op te tillen.

Het is alles of niets 

Kent u de gedachte "Nu wil ik 5-10 kg afvallen en maandag laat ik alles met koolhydraten, suiker en alcohol vallen en ga ik hardlopen"?

Dit is een gedachte die bij de meeste mensen opkomt. Je verliest misschien een paar kilo's, maar het is geen leuk proces, dus je komt ze snel weer aan. Het is belangrijk dat je je meer bewust wordt van je eetgewoonten en beslist wanneer je iets lekkers verdient. Als je in het weekend een verjaardagstaart met broodjes eet, zorg er dan voor dat je de rest van de week verstandig eet en met een gerust geweten een stuk of twee eet! In plaats van brood, pasta en rijst helemaal uit uw dieet te bannen, kunt u beter kiezen voor de grove variant en tegelijkertijd een beetje minderen. Je hoeft het jezelf niet moeilijk te maken, want dan gaat je dieet gegarandeerd de mist in. 

Vind je balans, wees realistisch en je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.