Als u uw groente- en fruitinname verhoogt van 300 gram tot 600 gram per dag, verlaagt u uw risico op hart- en vaatziekten met 30%. Er is dus een goede reden om de aanbeveling van de Nationale Gezondheidsraad van 6 stuks fruit en groenten per dag te volgen.
Fruit en groenten kunnen niet worden vervangen door vitaminepillen, aangezien er meer dan 5000 verschillende stoffen in fruit en groenten zitten. Deze stoffen dragen bij aan uw gezondheid, maar het precieze effect van deze stoffen is niet bekend.
Het gehalte aan vitaminen en mineralen varieert van fruit tot fruit en van groente tot groente. Het vitamine C-gehalte is over het algemeen zeer hoog, maar groenten en fruit zijn ook goede bronnen van vitamine B6, betacaroteen, vitamine E, folaat, magnesium, ijzer en kalium. Het is daarom belangrijk om uw keuze van groenten en fruit te variëren.
Het is een goed idee om groenten en fruit te eten bij de 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) om de 600 gram groenten en fruit per dag te halen.
Vele groenten zijn goede bronnen van voedingsvezels. Voedingsvezels zijn onverteerbaar en worden daarom niet door het lichaam opgenomen. Een vezelrijke voeding geeft ons langer een vol gevoel. We verdelen groenten in fijn en grof, waarbij grove groenten het hoogste gehalte aan voedingsvezels hebben.
Groenten: (rijk aan voedingsvezels)
Fijne groenten: (arm aan voedingsvezels)
Als u een caloriearm dieet wilt volgen omdat u wilt afvallen, kunt u ervoor kiezen om groenten te vermijden die veel onverzadigde vetten bevatten. Als u daarentegen niet wilt afvallen, is er geen reden om deze groenten te verkiezen boven meer vetarme en caloriearme groenten.
Groenten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten: (inclusief)
Vetarme en caloriearme groenten:
Bron/Inspiratie:De waarheid over gezondheid door professor Bente Klarlund Pedersen.
www.altomkost.dk