Blijf kalm en leef langer

Kalm blijven en langer leven

Mensen die lichamelijk actief zijn, kalm en bedachtzaam, en goed met hun dagelijks leven kunnen omgaan, leven langer dan mensen met een minder positieve persoonlijkheid die geplaagd wordt door nervositeit, woede of angst.

Dit is de conclusie van onderzoekers op basis van 50 jaar observatie van Amerikaanse mannen en vrouwen. Het nastreven van emotionele stabiliteit en een gewetensvolle en actieve levensstijl kan helpen het risico op ziekten te verminderen, de levenstevredenheid te vergroten en, het belangrijkste, de levensduur aanzienlijk te verlengen.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het National Institute on Aging USA, die persoonlijkheidskenmerken beoordeelden bij in totaal 2.459 gezonde mensen die in 1958 deelnamen aan de Baltimore Longitudinal Study of Aging.

Deze gegevens, verzameld bij de deelnemers (die op dat moment tussen de 17 en 98 jaar oud waren), vormden de basis voor een vergelijking van specifieke persoonlijkheidskenmerken en de levensduur van de 943 studiedeelnemers die gedurende de 50-jarige studieperiode overleden.

De mannen en vrouwen die boven het gemiddelde zaten wat betreft, onder andere, algemene activiteit en emotionele stabiliteit, leefden gewoonlijk 2-3 jaar langer dan degenen die onder het gemiddelde zaten, gemeten aan de hand van dezelfde parameters.

Bron: Psychosomatische Geneeskunde