Eet chili voor de gezondheid

Eet chilipeper voor de gezondheid

Chili kan veel meer dan alleen een vurige toevoeging zijn aan exotische gerechten. Chili is in feite op meerdere fronten goed voor de gezondheid. En in combinatie met knoflook en/of gember doet u zowel uw smaakpapillen als uw gezondheid een extra plezier.

Toekomstig gewichtsverlies
De afgelopen jaren hebben onderzoekers over de hele wereld - in lijn met de groeiende belangstelling voor lichaamsverzorging en lichaamscultuur - zich gericht op het vermogen van Spaanse peper om het metabolisme van het lichaam te stimuleren. Een feit dat betekent dat chilipeper een zeker afslankend effect heeft. Het is de stof capsaïcine die de verwarmingsketels van het lichaam opendraait en de warmteproductie verhoogt.
Onderzoekers schatten dat het eten van drie sterke chili-maaltijden per week u kan helpen ruim 2 kilo per jaar te verliezen. En het verlies zal voornamelijk komen van overtollige vetopslag.

Chili neemt de pijn weg
Maar capsaïcine kan meer doen! De stof wordt toegeschreven aan het pijnstillende effect van Spaanse peper. Recent onderzoek, onder meer gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature, heeft aangetoond dat Spaanse peper onze gevoelszenuwcellen zodanig 'verdooft' dat ze minder goed in staat zijn pijn te registreren.

Op de lange termijn verwachten de onderzoekers dat pijnstillende chilipepertabletten en chilicrème kunnen worden ontwikkeld. De tabletten zouden kunnen worden gebruikt tegen hoofdpijn, zweren en artritis, terwijl de crème zou kunnen worden gebruikt voor de behandeling/verlichting van spierpijn, brandwonden en psoriasis. Ook in Denemarken wordt chilipeper als pijnstiller gebruikt. Het Centre for Sensorimotor Interaction van de Universiteit van Aalborg levert een positieve bijdrage aan dit onderzoeksgebied.

Chili als kankerbestrijder
Steeds meer onderzoek wijst uit dat chili bepaalde vormen van kanker voorkomt. Zo bleek uit een recente studie dat twee vormen van kanker, eierstokkanker en alvleesklierkanker, enigszins worden voorkomen. Bovendien hebben laboratoriumstudies bij muizen aangetoond dat chilipeper de groei van kankertumoren remt.

Bevolkingsstudies hebben zelfs aangetoond dat het aantal sterfgevallen door kanker lager is in landen waar hete chili deel uitmaakt van het dagelijkse dieet. Er zijn echter meer wetenschappelijke studies nodig voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken over het kankerpreventieve vermogen van chilipeper.

Andere voordelen
Het gezondheidsfeest is nog niet voorbij. Het eten van veel verse Spaanse peper en rode paprika, bijvoorbeeld, levert je ook veel vitamine C op. Daarom wordt gezegd dat deze verkoudheid, griep en griep voorkomen. Spaanse peper heeft ook het vermogen om de bloedvaten te verwijden, wat heeft geleid tot beweringen dat Spaanse peper bloedklonters kan voorkomen en dat Spaanse peper een gunstige invloed heeft op het humeur van vrouwen vóór de menstruatie. Met andere woorden, pepers gaan het "premenstrueel syndroom" tegen, ook bekend als PMS.

De verklaring voor dit neveneffect zou zijn dat het lichaam na het nuttigen van chilipeper endorfines vrijmaakt die een ontspannen gevoel van geluk geven. Een zeer natuurlijke chilipeper pil.

Gezonde Aziatische wondercombinatie
In veel chili-gerechten, vooral in Thaise gerechten g in andere oosterse gerechten, worden ook knoflook en gember verwerkt, wat het genot alleen maar groter maakt - en gezonder!

Parsley versterkt het immuunsysteem, voorkomt hart- en vaatziekten, voorkomt kanker, voorkomt stress en remt de groei van bacteriën en virussen. Het vermelden van de gezondheidsvoordelen van gember zou ook gemakkelijk een heel artikel op zich kunnen vullen.

Voorlopig beperk ik mij tot het noemen van de belangrijkste verdiensten van deze uiterst heilzame wortel. Gember heeft een bloeddrukverlagend effect en een uitstekend vermogen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Wetenschappelijke studies hebben bovendien aangetoond dat gember een zekere remmende werking heeft op bacteriën en virussen. Daarom wordt de wortel geacht onder andere verkoudheid te kunnen voorkomen.

Gember heeft bovendien een goede werking tegen bepaalde vormen van artritis, reisziekte, misselijkheid (ook ochtendmisselijkheid/zwangerschapsmisselijkheid) en hoofdpijn.