Gezond vet - 10 vette voedingsmiddelen die eigenlijk goed zijn voor je lichaam

Je lichaam heeft vetten nodig. Maar niet alle vetten zijn even gezond, en het maakt niet uit welke soort je eet. De overgrote meerderheid krijgt te veel ongezonde vetten en te weinig gezonde vetten binnen. Het is tijd om duidelijk te maken wat vet voor het lichaam doet en wat gezond vet is.

Wat is gezond vet?

Gezonde vetten zijn onverzadigde vetten. De essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 zijn bijzonder belangrijk. Gezonde vetten zijn essentieel omdat ze uw hersenen smeren, uw hart beschermen en u het maximale effect van vitaminen in uw voeding geven.

Hoe heeft gezond vet een positieve invloed op het lichaam

De hersenen bestaan in feite uit een grote hoeveelheid vet, en ze hebben een toevoer van essentiële vetzuren nodig om te kunnen functioneren.

De gezonde vetten verlagen de hoeveelheid gevaarlijk LDL-cholesterol en verhogen de hoeveelheid goed HDL-cholesterol. Ze verminderen ook de hoeveelheid vet in uw bloed, waardoor het risico op bloedstolsels afneemt.

De celmembranen van alle lichaamscellen, ook die van de inwendige organen, zijn gemaakt van vet. Gezonde vetten in je voeding beschermen je organen beter. Je moet je er echter ook van bewust zijn dat je gezonde vetten niet in onbeperkte hoeveelheden moet eten. Te veel vet tussen je organen en op je buik is gevaarlijk en slecht voor je gezondheid.

Je lichaam kan de belangrijke vitamines A, D, E en K alleen opnemen als het elke dag wat vet binnenkrijgt om mee te werken. Zonder vet kunnen deze vitale vitaminen niet worden afgebroken tijdens de spijsvertering.

Als u ongezonde verzadigde vetten vervangt door gezonde onverzadigde vetten, kunt u uw risico op hart- en vaatziekten verminderen als u ook gezond en gevarieerd eet en lichamelijk actief bent.

Er zijn dus grote gezondheidsvoordelen verbonden aan het vervangen van ongezond vet door gezond vet. Wees je er echter van bewust dat je gemakkelijk te veel gezonde vetten kunt eten

Welke voedingsmiddelen bevatten gezonde vetten

Hier zijn 10 voedingsmiddelen waar je lichaam van houdt, zelfs als ze vol vet zitten:

#1 Avocado

Avocado bevat een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder 20 verschillende vitaminen en mineralen. Terwijl de meeste andere vruchten koolhydraten bevatten, zitten avocado's boordevol gezonde vetten. De hele 77 f de calorieën in een avocado komen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam helpen een betere vetbalans te bereiken.

Avocado's zitten boordevol vezels, die in verband worden gebracht met een lager risico op een groot aantal ziekten. Studies tonen ook aan dat avocado's het algemene cholesterolgehalte van het lichaam kunnen verlagen en triglyceriden (vetten in het bloed) kunnen verminderen, wat kan leiden tot atherosclerose en bloedklonters.

Avocado bevat veel kalium, een mineraal dat eiwitten in het lichaam opbouwt.

#2 Oost

De belangrijkste bronnen van verzadigd vet in het Deense dieet zijn dierlijke producten. U moet dierlijke producten echter niet helemaal vermijden, maar kiezen voor de magere versies.

#3 Pure chocolade

Chocolade smaakt heerlijk, en het is eigenlijk ook weer niet zo ongezond. Er zit veel vet in chocolade - wel 50-60%. Chocolade zit boordevol ijzer, magnesium en koper, en veel antioxidanten. In feite bevat het zoveel antioxidanten dat het hoger scoort op de gezondheidsbarometer dan blauwe bessen.

#4 Ei


Eggs staan al jaren in de belangstelling vanwege hun hoge vetgehalte. Maar nieuwe studies tonen aan dat het vet in eieren eigenlijk geen effect heeft op het vet dat je in je lichaam hebt.
Dus wat overblijft is eigenlijk een van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn. Eieren zitten boordevol gezonde stoffen en tonnen vitaminen en mineralen.

Omdat eieren zo boordevol vet en eiwitten zitten, zijn ze ook goed voor de bloedsuikerspiegel en bevredigen ze het lichaam op een manier die je daadwerkelijk kan helpen minder voedsel te eten.

#5 Vis

Dit is waarschijnlijk een van die dingen waarvan bijna iedereen al weet dat ze gezond zijn. Vis bevat veel gezonde omega 3-vetten en veel eiwitten. Studies tonen aan dat mensen die vis eten over het algemeen gezonder zijn.

#6 Noten

Noten zijn ongelooflijk gezond in de juiste hoeveelheden.
Ze zijn rijk aan eiwitten, vetten en vezels. Ze bevatten ook vitamine E en magnesium.
Eet amandelen en walnoten als je het beste uit noten wilt halen.

#7 Chiazaad

Veel mensen denken niet dat chiazaad vetrijk is, maar dat is het wel degelijk. De koolhydraten in chiazaden zijn vezels, en dus is veel van wat overblijft eigenlijk vet.
Chiazaden zijn een geweldige plantaardige bron van vet, en calorisch gezien zijn chiazaden zelfs 60%.
Chiazaad is bovendien in verband gebracht met een lagere bloeddruk.

#8 Olijfolie

Dit is ook een van de dingen waarvan veel mensen weten dat het gezond is. Olijfolie bevat veel vitamine E en K, en veel antioxidanten die goed zijn voor je lichaam.
Olijfolie is uitgegroeid tot een van de grootste bestrijders van ontstekingsziekten in het lichaam, wat betekent dat olijfolie je lichaam laat vechten tegen bacteriën en dergelijke.

#9 Kokosnoot

Kokosnoot is het rijkste voedsel op aarde aan verzadigd vet. In feite, zo veel als 90 f de vetten in kokosnoot zijn verzadigde vetten.
De mensen die de meeste kokos consumeren hebben de minste kans op hart- en vaatziekten.

#10 Rijke yoghurt

Goede yoghurt is voedzaam en kan goed zijn voor de spijsvertering. Maar het bevat ook veel probiotische bacteriën die een grote positieve invloed op uw gezondheid kunnen hebben.
Zorg ervoor dat het een yoghurt met een hoog vetgehalte is die je koopt, want veel yoghurts zitten vol suiker, en die moet je vermijden.

Hoeveel gezonde vetten moet ik per dag eten?

Een goede vuistregel is dat 25-30 gram vet per dag genoeg is. Dit komt overeen met ongeveer twee eetlepels en dekt het vet voor brood, frituren, sauzen, saladedressings, enz.

Een gezonde verdeling ziet er als volgt uit:

Onverzadigd: moet 10-20 zijn f de totale energie van de voeding
Vervrije vetzuren:moeten 5-10 f van de totale voedingsenergie
Verzadigde vetten:mogen niet meer dan 10 f van de totale voedingsenergie
Twee derde van uw totale vetinname moet daarom afkomstig zijn van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Minder dan een derde zou uit verzadigd vet moeten bestaan.
Minimaal 3% van je energie-inname zou uit essentiële vetzuren moeten bestaan

Hoe krijg je minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten in je dagelijks leven

  • Ga voor producten met een laag vetgehalte. Kies magere, mini en karnemelk in plaats van volle melk en een 30+ kaas in plaats van een 45+.
  • Kies voor gehakt met een vetgehalte van maximaal 10 procent. Kies bovendien voor vleesbeleg waarop het sleutelgatmerk is aangebracht.
  • Mijd boter en gebruik in plaats daarvan pesto, hummus of mayonaise op het brood.
  • Maak dagelijks gebruik van een handvol noten en amandelen - ongeveer 30 gram.
  • Spreid wat noten, amandelen of zaden in de salade in plaats van bijvoorbeeld feta of speknoten.
  • Eet wat avocado bij vis of zeevruchten op roggebrood.
  • Gebruik een beetje pesto, kruiden of olie bij aardappelen en pasta in plaats van room of gebakken sauzen.
  • Gebruik koolzaad en olijfolie voor olie-azijn dressing in plaats van zure room dressing.
  • Gebruik een maatlepel als u olie aan uw eten toevoegt, zodat u weet hoeveel u gebruikt.
  • Gebruik koolzaad- en olijfolie voor zowel bakken als braden.

We hopen dat u dit bericht nuttig vindt en voel u vrij om het te delen en te becommentariëren.

Alles in trainingsapparatuur en trainingsmachines bij Apuls.dk

Bij Apuls zijn we gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met trainingstoestellen en trainingstoestellen, zodat we onze klanten de beste oplossingen kunnen bieden voor een gezondere levensstijl. Ontdek ons opwindend aanbod op deze site vandaag nog!