Houd je lichaam gezond je hele leven - Eet jonger

Als je het gevoel hebt dat je lichaam ouder lijkt dan je leeftijd, maak je dan geen zorgen. Het is misschien tijd om je eet- en slaapgewoonten aan te passen. Als je je lichaam goed behandelt, kun je er jonger uitzien dan je eigenlijk bent.

In theorie is het grootste deel van ons lichaam slechts 7-10 jaar oud. De miljarden cellen waaruit het lichaam bestaat, worden voortdurend vervangen. Sommige cellen worden elke minuut vervangen, andere elk uur en weer andere elke maand. De oudste cellen die we hebben, zoals die in onze botten, worden om de 10 jaar vervangen. Als de cellen in ons lichaam zich voortdurend regenereren, kunnen we ons afvragen waarom ons lichaam ouder wordt naarmate we ouder worden. Als cellen nooit meer dan hooguit 10 jaar ouder worden, zouden we er ons hele leven jong en mooi uit moeten zien. En wie droomt er niet van een huid zo zacht als een 10-jarig kind?

Het kan helaas nog lang duren voordat onderzoek het definitieve antwoord heeft gevonden op de vraag hoe we eeuwig jong kunnen blijven. Tot die tijd moeten we aanvaarden dat ons lichaam op natuurlijke wijze veroudert naarmate we minder in staat zijn voedingsstoffen in ons lichaam te metaboliseren. En hoe ouder we worden, hoe minder we in staat zijn de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uit onze voeding te gebruiken.

De droom van eeuwige jeugd is misschien toch niet zo aantrekkelijk. Maar er jong en fris uitzien is voor de meesten van ons nog steeds wenselijk en denkbaar. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen droog en futloos haar, nagels die splinteren, een droge, grijze en misschien onzuivere huid en rimpels, die ons er allemaal ouder en vermoeider doen uitzien, en glanzend en gezond haar, sterke nagels en een zachte, gouden huid die ons er jong en fris doen uitzien. En het mooie is, er is veel dat we kunnen doen om er jong en mooi uit te blijven zien.

Collageen
Collageen is de stof die het lichaam bij elkaar houdt en kan worden vergeleken met een soort lijm. Al ons bindweefsel bestaat uit collageen, ook onze huid, botweefsel en kraakbeen. Naarmate we ouder worden, neemt het collageengehalte van onze huid af en verliest ze haar elasticiteit. Wanneer het collageen in de huid beschadigd is, ontstaan er rimpels. De kleine rimpels rond de ogen zijn altijd een teken dat de huid is beschadigd door de zon, verkeerde voeding, gebrek aan vocht en te weinig slaap.

In de strijd tegen rimpels is een supplement met natuurlijke flavonoïden (natuurlijke stoffen die vooral in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen) een goede hulp. Een van de belangrijkste functies van flavonoïden is de bescherming van collageen en kunnen helpen afgebroken collageen weer op te bouwen. Flavonoïden en vitamine C werken nauw samen, dus een supplement hiervan zal ook heilzaam zijn. Als u uw huid extra wilt verzorgen, kan het een goed idee zijn om elke avond een huidreiniging te doen, evenals een goede dag-, nacht- en oogcrème. Een hydraterend masker ongeveer een keer per week zal ook helpen om de huid fris te houden.

Mooie slaap
Dit woord is terecht, want we kunnen daadwerkelijk mooi slapen. Wanneer we 's nachts slapen, geven we het hormoon melatonine af, dat als regulerend hormoon werkt. Melatonine helpt de temperatuur en de lichaamsfuncties 's nachts te verlagen, en helpt zo ook het verouderingsproces van onze cellen en organen te vertragen. Het effect van melatonine treedt echter alleen op als we geen nicotine, alcohol en een grote maaltijd hebben genuttigd voor het slapengaan. 8 uur schoonheidsslaap elke nacht is effectief in de strijd tegen rimpels en lichaamsafbraak. 

Omega 3-6-9
In het algemeen is het belangrijk om voldoende van de essentiële vetzuren binnen te krijgen die te vinden zijn in vette vis of visolie, avocado, noten en amandelen, en plantaardige oliën. Een gebrek aan essentiële vetzuren uit zich vaak in een droge huid en droge gewrichten. Een droge, harde huid die gemakkelijk barst, vooral op de handen, en droge nagels die gemakkelijk breken, zijn een teken dat u niet genoeg vetzuren binnenkrijgt. Een onzuivere huid, eczeem en eelt zijn ook een teken van een tekort aan vetzuren in het lichaam. Als u niet goed in staat bent om voedingsmiddelen te eten die deze vetzuren bevatten, moet u een supplement in de vorm van oliën nemen.

GLA
GLA is ook een essentieel vetzuur dat helpt de huid glad en elastisch te houden. GLA werkt als een inwendige crème die de huid verzacht. GLA gaat ontstekingen tegen en wordt ook met succes gebruikt tegen huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. GLA wordt meestal geëxtraheerd uit de kornoeljeplant, die de beste bron van GLA is. Wij produceren GLA van nature in ons lichaam, maar de productie ervan wordt onder andere door nicotine, alcohol, medicijnen en verzadigde vetten verzwakt.

Motie en frisse lucht
Een van de grootste geschenken die u uzelf en uw uiterlijk kunt geven, is elke dag de frisse lucht in te gaan. Elke dag 30 tot 60 minuten stevig wandelen of hardlopen is goed voor zowel uw huid als uw lichaam. Daarnaast moet u wekelijks krachttraining doen om uw spiermassa op te bouwen en te behouden. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door thuis training. Als u inspiratie nodig heeft voor uw training, kunt u altijd contact met ons opnemen bij Apuls.

Krachttraining maakt huid en spieren strakker en geeft u een betere houding. Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt uw spiermassa op natuurlijke wijze af naarmate u ouder wordt. Daarom is het belangrijk dat u uw hele leven sport om uw spiermassa te behouden.

Koper
De elasticiteit van uw weefsels wordt ook in verband gebracht met koper. Wanneer spier- en huidweefsels beginnen te verslappen, is dat een teken van kopertekort. Hangende oogleden, verslapte huid in het gezicht, wangen en onderkin kunnen vaak worden gecorrigeerd door aanvulling met koper. Hetzelfde geldt als je droog haar hebt dat aan de uiteinden splijt. Aandoeningen zoals spataderen zijn vaak ook tekenen van een kopertekort. Wanneer de collageenstructuur van slagaderwanden zijn elasticiteit verliest, verstijven ze en dit noemen we spataderen. De harde spataderen kunnen weer zacht worden en hun elasticiteit terugkrijgen door koper in te nemen. Goede bronnen van koper zijn de lever en andere darmen. Koop echter altijd biologische lever, want de lever is een reinigend orgaan en bevat dus de afvalstoffen die het dier verteert.

Selenium
Als u een fervent zonaanbidder bent, moet u ervoor zorgen dat u een seleniumsupplement inneemt. Selenium, een vitaal mineraal en een zeer krachtige antioxidant, zorgt voor een zeer sterke cellulaire afweer en beschermt, samen met vitamine E, tegen de vernietiging van cellen door vrije radicalen. Een van de belangrijkste functies van selenium is het herstellen van beschadigd DNA. Deze functie is bijzonder belangrijk voor fervente zonaanbidders die het risico lopen op huidbeschadiging en, in het ergste geval, huidkanker. Symptomen van een tekort aan selenium zijn bruine levervlekken (ouderdomsvlekken) op de huid. De bruine vlekken zijn schade die ontstaat wanneer vrije radicalen de cellen aantasten. De aanval tast eerst uw inwendige organen aan, zoals uw hart, hersenen en lever, en verschijnt later als de zogenaamde levervlekken op uw huid. Goede bronnen van selenium zijn vis en zeevruchten.