Mijn doel: Marathon (42,195 km)

Lees hoe je een marathon van 42 km volbrengt

Er gaat niets boven het nemen van een besluit om iets groots te doen. Het stelt iemands vermogen om een moeilijke beslissing uit te voeren op de proef. We zijn allemaal verschillend, en dus stellen we onszelf verschillende uitdagingen. Of je nu 5, 10, 21 of 42 kilometer wilt hardlopen, we hebben meestal een gemeenschappelijk doel: we voelen ons goed over onszelf.

Dit artikel bevat een aantal tips en richtlijnen voor uw training om uw doel te bereiken. Het artikel moet niet worden beschouwd als een volledig trainingsprogramma voor een marathonwedstrijd. Bij Apuls zijn we altijd bereid om u zo goed mogelijk te adviseren in uw streven en u bent altijd welkom om contact met ons op te nemen.

Marathon:
Als je besluit een marathon te gaan lopen, moet je een aantal dingen goed voor ogen hebben voordat je begint: Voor je eigen veiligheid moet je regelmatig trainen in de aanloop naar de wedstrijd zelf. Een marathon lopen zonder de nodige training kan erg ongezond en zelfs gevaarlijk zijn voor je lichaam. Normaal gesproken is 16 weken training nodig voor een volledig marathontrainingsprogramma. Bovendien moet je er het nodige geld insteken. Het is belangrijk dat je goede loopschoenen koopt. Wij raden u aan twee paar loopschoenen te kopen als u meerdere keren per week gaat hardlopen, omdat uw schoenen veel te verduren krijgen en daarom het beste een dag of 2 onbelast kunnen blijven. Met twee paar schoenen kunt u de belasting tussen uw loopschoenen verdelen en gaan uw schoenen veel langer mee.

Naast hardloopschoenen is het ook belangrijk om leuke hardloopkleding te hebben waar je je prettig in voelt als je traint. Tenslotte beweegt u de komende 16 weken - meerdere keren per week - in deze kleding.

Wilt u advies bij het kiezen van schoenen en kleding, neem dan gerust contact met ons op.

Er zijn 3 hoofdpunten waar je je volgens ons op moet richten als je voor een marathon traint:

1.Goede voorbereiding

Zoals in de bovenstaande alinea wordt beschreven, is het belangrijk om goede hardloopschoenen en hardloopkleding te hebben. Naast de uitrusting is het zeer belangrijk dat u regelmatig traint voor de wedstrijd. Aangezien het zeer individueel is hoe een opleidingsprogramma moet worden opgezet, zullen wij hier geen volledig programma plaatsen, maar u bent van harte welkom om contact met ons op te nemen. Vervolgens stellen wij samen met u een trainingsprogramma samen dat perfect bij u past.

2.Slimme voedingsstrategie

Het lichaam heeft sterke spieren nodig voor een marathonwedstrijd. Daarom is het belangrijk dat u uw lichaam tijdens de training een verstandig dieet voorschotelt, zodat uw lichaam de kans krijgt om de nodige spiermassa op te bouwen. Dat wil niet zeggen dat je in het weekend niet ongezond mag eten en niet van lekker eten mag genieten. Wij geloven dat de beste resultaten worden bereikt door jezelf van tijd tot tijd te belonen. Maar als je regelmatig sport, zal er niets gebeuren als je af en toe een leuke tijd hebt.

3.Paceing (Vind uw tempo)

Vind het tempo waarin je je marathon wilt lopen en pas je lichaam aan dat tempo aan. Loop op dit tempo op je lange duurlopen. Door je lichaam te laten wennen aan het lopen in een bepaald tempo, leer je je energie te beheren gedurende een volledige marathon.

Lopen met afwisseling
U haalt de beste resultaten uit uw training als u loopt met afwisseling. Als u bijvoorbeeld 3 keer per week hardloopt, raden wij u aan 2 lange duurlopen en 1 intervalloop te doen. Voer je loopsnelheid geleidelijk op en als je 40-50 kilometer per week haalt, ben je goed op weg om een marathon te lopen.

Een rondje interval hardlopen zou als volgt kunnen gaan: 400 meter intervallen, met een tempo van bijvoorbeeld 4:00. 10x400 meter met anderhalve minuut pauze tussen elke run. Warm een beetje op voordat je met de snelle tempo's begint.

De lange duurlopen moeten een afstand van 25-30 kilometer bereiken in je marathontempo. Begin niet met zo'n lange duurloop, maar bouw geleidelijk op. 

Als u inspiratie nodig heeft voor uw training, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Goede raad voor je marathonwedstrijd:
Voor de wedstrijd:
Vroeg opstaan en eten voor je wedstrijd.

In de loop van de dag raden wij aan zuivelproducten te vermijden. De maag kan het moeilijk hebben met vet tijdens een marathon race.

Drink water zoals gewoonlijk. Drink niet te veel water, want dan spoelt u zouten uit uw lichaam.

Eet niet te vezelrijk. Vezels liggen erg zwaar op de maag en kunnen je hinderen tijdens het hardlopen.

In plaats daarvan, eet licht brood met een licht broodbeleg. Dan heeft je lichaam een goed en gemakkelijk startpunt voor je run.

Aardappelpuree is ook een prima alternatief voor een maaltijd voor de wedstrijd. Aardappelpuree ligt lekker in de maag.

Tijdens de wedstrijd:
Fijn je marathontempo aan en ga niet te hard van start.

Laat je niet beïnvloeden door het tempo van anderen.

Vermijd vast voedsel tijdens de race, maar houd het bij water, energiedrankjes en gels.

Start met het nemen van gels vanaf 20 kilometer en dan elke 5 kilometer. Drink energiedrankjes tot aan de 20 kilometer.

Na de race:
Luister naar je lichaam en rust zo veel mogelijk.

Niet rennen in de dagen na de race.

Zoals ik al zei, er is geen recept voor hoe je een marathon moet trainen en lopen. Laat dit een gids zijn op weg naar je doel. Neem gerust contact met ons op als u naar aanleiding van dit artikel vragen hebt of meer advies over uw training wilt. We zullen u zo goed mogelijk adviseren.