Specerijen en kruiden in voedsel

Kruiden en specerijen zijn niet alleen smaakmakers die uw eten opwindend maken. Specerijen zijn op hun eigen manier zeer gezondheidsbevorderend. Velen van hen staan bekend om hun verbazingwekkende eigenschappen en hoge vitamine- en antioxidantgehalte.

Witte uien in voedsel

Je houdt van knoflook of je haat het, maar knoflook is fantastisch en heeft een bloedverdunnende werking, waardoor verkalking en bloedklonters worden voorkomen. Knoflook kan helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen en kan schimmels in de darmen tegengaan. Van knoflook wordt ook verondersteld dat het een reducerend effect heeft op carcinogenen.

Witte uien zijn rijk aan antioxidanten, die een conserverende werking op het lichaam hebben en het immuunsysteem stimuleren. Er zijn geen verwondingen of bijwerkingen van knoflook beschreven, hoewel het een enigszins sterke geur heeft.

Chili in het eten

De krachtige vrucht is zowel geliefd als gevreesd om zijn sterke smaak.

Chili bevat veel antioxidanten, waaronder vitamine A en C, en zou een positief effect hebben op de bloeddruk en het bloedcholesterol.

De chilivrucht bevat ook de stof capsaïcine, die een branderig gevoel in de mond geeft bij het eten van hete chili.

De stof stimuleert de zenuwen in de mondholte en op de tong die normaal reageren op warmte en pijn, zodat de hersenen denken dat het brandt in de mond. Als je begint te zweten en rood in je hoofd wordt van het eten van een hete chili, probeert je lichaam eigenlijk af te koelen door te zweten en de bloedtoevoer naar de huid te vergroten.

In tijden van pollen kan chilipeper een geliefde helper zijn, omdat het kan helpen bij het verlichten van kwalen zoals verstopte sinussen en luchtwegen. Het is ook goed voor de spijsvertering en kan helpen om je stofwisseling te stimuleren.

Persilla in de voeding

Dit kruid zit vol ijzer, dat goed is bij blaasaandoeningen, aandoeningen van de urinewegen en tekorten aan mineralen. Strooi gewoon een grote handvol over uw diner.

Persilla staat erom bekend de vervelende metgezel van knoflook te verlichten: de adem van knoflook. Daarom is het een uitstekend idee om uw knoflookgerechten te begeleiden met verse peterselie.

Ingestief in voedsel

De knolgember is een waar wondermiddel! Naast de lekkere smaak kan het een heilzame werking hebben bij verkoudheid, misselijkheid en maagproblemen. Het smaakt goed, sterk en fris, waardoor het een vast ingrediënt is in met name Aziatische keukens.

Gember is verkrijgbaar in alle vormen, als supplement, poeder, ingemaakt, vast, vloeibaar enz. Maar de gemakkelijkste manier om de voordelen van gember te benutten is de rauwe wortel te raspen of te snijden in kokend water, een beetje honing toe te voegen en het mengsel als thee te drinken. Bovendien tonen nieuwe studies ook aan dat gember de misselijkheid kan verzachten die vaak optreedt tijdens de behandeling van chemotherapie voor kanker.

Basilicum in de voeding

Basilicum zit, net als veel andere kruiden, vol vitamine C en heeft een gunstige invloed op hoest en spijsvertering. Basilicum versterkt ook het zenuwstelsel en wordt beschouwd als een afrodisiacum.

Basilicum is een klassieker in zowel de Europese als de Aziatische keuken, hoewel er enigszins verschillende soorten worden gebruikt. Het doet het goed als strooisel op alles van pizza tot dessert, maar leent zich ook goed als hoofdingrediënt.

Karry in het eten

Karry is een gemengde specerij die oorspronkelijk uit India komt. Er kunnen wel 20 verschillende specerijen in een mengsel zitten: de antioxidant kurkuma, gember, kaneel, koriander, kruidnagel, foelie, komijn, enz. In India is het gebruikelijk om je eigen curry te mixen.

Bij gebruik wordt de curry meestal eerst "aangebrand" met een beetje vet om de smaak naar boven te halen.

Carry heeft de bijzonderheid dat het een voedingsmiddel is met verreweg een van de hoogste natuurlijke gehaltes aan voedingsvezels. Het gele pigment in kerrie, afkomstig van kurkuma, kan worden gebruikt als een middel tegen kanker. Dus dat is nog een goede reden om ook je eten te kruiden, curry smaakt heerlijk en geeft je lichaam warmte.