Train je heupen - 6 effectieve oefeningen

Je traint je benen, billen, dijen, schouders en armen, maar hoe vaak train je eigenlijk je heupen? Waarschijnlijk nooit, maar dat is eigenlijk een heel slecht idee.

Onstspannen, stijve heupen bewegen niet zoals het hoort, en daardoor worden je spieren rond de heupen verkeerd belast. Dit kan leiden tot problemen met uw rug, knieën en bekkenbodem. Een sterke heup daarentegen helpt u vooruit bij het lopen en rennen, helpt u uw evenwicht te bewaren, vermindert uitglijden en verbetert in het algemeen al uw bewegingen.

Wist u dat pijn in de heup het vaakst voorkomt bij balletdansers, voetballers en hardlopers? En minstens één persoon met heuppijn is in de laatste twee weken naar de dokter geweest. Heuppijn en -ongemakken zijn dus niet zeldzaam in de Deense bevolking.

Een beetje over heup anatomie

Wanneer we het over de heup hebben, hebben we het eigenlijk over het heupgewricht, het bekken en de lies. De pijn kan dus op verschillende plaatsen ontstaan, afhankelijk van het soort pijn.

Het heupgewricht bestaat uit ons dijbeen, dat een dijbeenkop (caput femur) heeft. Deze past in de gewrichtsholte (acetabulum) van het heupbeen (illium).

Het bekken bestaat uit twee heupbeenderen en het heiligbeen (os sacrum). Aan de voorkant zit de symfyse, een dunne kraakbeenplaat tussen de twee heupbeenderen. Op het heiligbeen zit het stuitbeen (os coccygis).

anatomie van de heup

Er zijn veel spieren binnen en buiten het bekken, allemaal met verschillende functies. Sommige spieren hebben hun oorsprong en hechten alleen aan het bekken en de heup, terwijl andere hun oorsprong hebben in de wervelkolom en over de heupbeenderen naar beneden gaan.

Er zijn 18 spieren die een verbinding hebben met de heup en het bekken, wat extra eisen stelt aan de coördinatie van deze spieren tijdens activiteit.

Waarom krijgen we heuppijn?

Hartpijn kan om verschillende redenen optreden. Een verrekking in een spier of pees kan leiden tot pijn. Hetzelfde geldt voor geïrriteerde slijmbeurzen of een letsel aan het kraakbeen of de gewrichtsbanden van het heupgewricht.

Hoe ouder we worden, hoe minder elastisch onze spieren, pezen, gewrichten en botten worden. Hierdoor kunnen onze heupen bij stress sneller geïrriteerd en ontstoken raken. Dit kan pijn, pijn en stijfheid veroorzaken wanneer we met een activiteit beginnen. Pijn in de heup kan ook optreden bij het begin van artrose, dat wordt veroorzaakt door versleten kraakbeen in het gewricht.

Ons heupgewricht is een zeer stabiel gewricht. De gewrichtskop van het femur past perfect in de gewrichtsholte van de heupkom, wat resulteert in een grote mechanische stabiliteit van het heupgewricht. Bovendien hebben we een dik gewrichtskapsel, sterke gewrichtsbanden en een gewrichtslabrum, die helpen om onze heup te stabiliseren. Bovendien helpen de spieren om onze heup te stabiliseren. Ons heupgewricht voelt dus stabiel aan, ook al zijn de spieren rond de heup niet sterk genoeg om de heup en het bekken te stabiliseren.

Waarom is het belangrijk om de heup te trainen?

Alle spieren in uw lichaam gedijen het best als ze op de juiste lengte zijn. Wanneer we optimaal staan, is er een goed evenwicht tussen de spieren in het hele lichaam. Dit betekent dat alle spieren in de beste conditie zijn om optimaal te werken. Helaas zitten velen van ons gedurende de dag, wat leidt tot een verstoring van het spierevenwicht. En onze heupflexoren, in het bijzonder, komen in een verkorte positie als we zitten.

side-position

Wanneer de heupflexoren in een verkorte positie zijn, zijn de heupstrekkers (balspieren) in een verlengde positie. Dit betekent dat deze spiergroep niet wordt geactiveerd tijdens de uren dat we zitten. Dit betekent dat als we vele uren per dag zitten, gedurende vele weken, gedurende verscheidene jaren, onze heupspieren waarschijnlijk uit balans zullen raken. De heupflexoren zullen doorgaans strakker en sterker zijn dan de bilspieren, die zwakker en minder sterk zullen zijn. Dit betekent dat onze houding ook zal worden beïnvloed, omdat de heupflexoren ons kunnen dwingen te staan en te lopen met een verhoogde lumbale lordose als we de heup nooit kunnen doorbewegen.

Daarom is het belangrijk om je spieren rond de heup te trainen, omdat je de heup doorbeweegt en zo de billen versterkt en de spieren aan de voorkant van de heup rekt.

Heupstabiliteit is belangrijk

U bent iets meer te weten gekomen over hoe uw heup in elkaar zit, wat er typisch in uw heup gebeurt als u een blessure oploopt en waarom u zich bewust moet zijn van heup- en liespijn. Laten we nu eens nader bekijken waarom het belangrijk is om je heupstabiliteit te trainen.

Hier zijn 3 goede redenen waarom u moet beginnen met het trainen van uw heupstabiliteit:

1. Langer lopen zonder blessures

Het is waarschijnlijk geen geheim dat hardlopen veel druk op je knieën legt. Als je geen stabiliteit hebt rond je heupen, is de kans groter dat je je lichaam onnodig belast tijdens het hardlopen. Dit geldt ook als je loopt of staat.

Een instabiele heup verhoogt het risico op een verkeerde stand, wat uiteindelijk het risico op letsel verhoogt. Dat komt omdat je lichaam spieren en pezen zwaarder belast als je gaat hardlopen.

Krachttraining zal hier geen effect op hebben, omdat krachttraining op zichzelf deze malposities niet corrigeert. In plaats daarvan blijft u uw lichaam verkeerd belasten, wat op de lange termijn zal leiden tot een overbelastingsblessure.

2. Vermijd rugklachten

Nu is het niet alleen hardlopen waar heupstabiliteit belangrijk is. Uw wervelkolom zit vast aan uw bekken, wat betekent dat uw wervelkolom gevormd wordt naar gelang van de stand van uw bekken en heup. Als uw bekken en heup perfect recht zijn, zal uw wervelkolom ook in lijn en gelijkheid zijn. Als uw bekken echter naar één kant kantelt of verder naar voren of naar achteren dan normaal, zal dit de stand van uw wervelkolom beïnvloeden.

Er zijn veel kleine spieren rond het bekken en de wervelkolom die helpen de heup te stabiliseren. Hoe meer deze spieren worden getraind, hoe sterker uw rug wordt. Helaas vergeten velen van ons deze spieren te trainen, waardoor het evenwicht in de spieren rond de rug, het bekken en de heup verstoord raakt, wat kan leiden tot pijn en ongemak.

3. Vermijd je heup om te springen

Als de spieren rond de heup en het bekken uit balans zijn, komt dat vaak doordat de stabiliserende heupspieren niet sterk genoeg zijn. Dit betekent dat de grote bewegingsspieren het overnemen. Deze onbalans kan ervoor zorgen dat je je heup voelt verspringen. Dit gebeurt vooral tijdens het hardlopen, wanneer een ontsteking ontstaat in de pees aan het benige oppervlak van de zijkant van het dijbeen, wat pijn veroorzaakt. Wij hebben een lange pees aan de zijkant van de dij, die een dikke pees is van onze balspieren (tractus iliotibialis). Deze pees hecht aan de knie en wordt geactiveerd door hardlopen en fietsen. Als je een verminderde heupstabiliteit hebt, schuift deze pees tegen de buitenkant van ons dijbeen, waardoor de heup gaat 'ploffen'. Een verstoring van het evenwicht in de spieren rond de heup zorgt ervoor dat deze pees strakker of losser wordt dan normaal, waardoor de kans groter is dat uw heup "ploft".

Oefeningen die je heupstabiliteit verhogen

In het algemeen kunt u deze oefeningen gebruiken om uw knieën, heupen, buik en rug te versterken. De oefeningen zijn gericht op stabiliteit, en vooral rond je heupen en bekken is stabiliteitstraining een goed idee.

De drie oefeningen zijn:

 • Liggend één been bekkenlift
 • Plank met beenheffing
 • Een enkele diagonale gang

1. Bekkenheffing met één been, liggend

Deze oefening is een uitbreiding van de bekkenlift. Als je deze oefening op één been doet, train je vooral je heupstabiliteit. U versterkt uw spieren in de dijen, billen, rug en buik, terwijl u uw spiercoördinatie traint, aangezien de oefening technischer is dan de traditionele bekkenlift.

Hoe doe je dat?

 • Liggend op je rug. Leg je armen langs je zij en strek je benen.
 • Buig één been en plaats uw voet op de vloer.
 • Span je buikspieren aan en til nu je heupen omhoog tot beide benen parallel zijn.
 • Houd deze positie kort vast totdat u uw been langzaam weer naar beneden brengt.

Lying-legs pelvic lift

Ben je ervan bewust:

 • Dat je heup recht omhoog komt. De heup mag niet naar één kant kantelen.

Hoe de oefening moeilijker te maken:

 • Strek je heupen hoger. Het vereist meer kracht in je balspieren.
 • Plaats uw gebogen been op een schuimkussen of ander oneffen oppervlak. Het vereist meer stabiliteit in de heup.

Hoe de oefening gemakkelijker te maken:

 • Doe je heupen niet zo hoog. Het vereist minder kracht in de billen.
 • Buig je knieën niet zo veel, plaats hem verder weg. Het vereist minder heupstabiliteit.

2. Plank met beenheffing

Deze oefening versterkt vooral je heupstabiliteit. U traint uw dijen, heupen en buik. Deze oefening stelt hoge eisen aan uw stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen, omdat ze zowel uw statische als dynamische kracht en stabiliteit rond de heup combineert.

Hoe doe je dat?

 • Sta op gestrekte armen en tenen. Span je buik aan zodat je rug recht is.
 • Houd deze positie terwijl je één been van de vloer tilt.

Plank-met-benen-lift

Ben je ervan bewust:

 • Dat je niet op de schouders of met de kont hangt. Het is je rug die je houding recht moet houden.
 • Dat je niet draait of kantelt bij de heup als je een been optilt. Het zijn de balspieren die je been moeten optillen.
 • Houd uw nek recht gedurende de hele oefening.

Hoe de oefening moeilijker te maken:

 • U kunt uw armen of benen op een schuimkussen of bal leggen. Dit stelt hogere eisen aan uw stabiliteit.
 • U kunt uw armen zo brengen dat u één been en de andere arm optilt. Dit stelt hogere eisen aan je buikspierkracht.
 • U kunt de oefening uitvoeren met een rubberen band om uw voeten - dit doet een groter beroep op uw kracht in de bal spieren, evenals uw stabiliteit rond de heup, buik en rug.

Hoe de oefening gemakkelijker te maken:

 • U kunt de oefening op uw ellebogen doen. Dit doet minder beroep op uw stabiliteit in de schouders en de buik.
 • Je kunt stoppen met je been zo hoog op te tillen. Het stelt minder eisen aan de kracht en stabiliteit van uw heup en bil.
 • U kunt in de houding staan zonder uw benen op te tillen. Het traint je statische stabiliteit rond de heupen en de buik.

3. De diagonale gang van de as

Deze oefening traint je dynamische stabiliteit rond je heupen. U traint ook uw spiercoördinatie en mobiliteit rond de heup

Hoe doe je dat?

 • Sta op één been met gebogen knieën en armen.
 • Beweeg één arm en het andere been heen en weer.
 • Gentag - de beweging wordt uitgevoerd als langlaufen.

Etben-diagonal-aisle

Ben je ervan bewust:

 • Dat uw heup stabiel is. Kantel uw heup niet.
 • Dat je knie de 2e teen volgt gedurende de hele beweging. Vooral op het been waar je op staat.
 • De beweging zit in de armen en benen. Niet achterin.

Hoe de oefening moeilijker te maken:

 • Hoe langzamer je het doet, hoe meer je je stabiliteit rond de heup traint.
 • Sta op een schuimkussen. Het stelt hogere eisen aan uw stabiliteit.
 • U kunt een elastiekje om uw enkel binden en het aan een stoelpoot vastmaken (een stoel die niet beweegt). Dit verhoogt de belasting op je heupspieren.
 • Je kunt de herhalingen opvoeren. Hoe meer je doet zonder pauze, hoe meer je je stabiliteit rond de heup traint.

Hoe de oefening gemakkelijker te maken:

 • Je kunt je been na elke herhaling op de grond leggen. Dit stelt minder eisen aan uw evenwicht en stabiliteit rond de heup.
 • Je kunt stoppen met zo hoog met je benen te komen. Het stelt minder eisen aan uw mobiliteit.

Oefeningen die versterken en blessures voorkomen

Heeft u ooit last gehad van een verrekte heup? Of krijg je pijn als je rent? Dan is het tijd om je bal spieren te oefenen. Je billen en heupen werken samen. Als uw billen en heup niet in evenwicht en sterk genoeg zijn voor de belasting die u erop uitoefent, moet uw heup dat compenseren en op dat moment wordt het gewricht zelf overbelast. De drie oefeningen hieronder richten zich op het versterken van de heup door het trainen van de grote bal spieren en de buitenkant van de heupen.

1. Hurkbeweging met elastiek

Hoe: Doe de elastiek om je benen, net boven je knieën. Sta met een heupbreedte tussen je voeten en span je buik aan. Ga in een squat zitten en concentreer je op het naar buiten duwen van je knieën totdat er weerstand is van het elastiek gedurende de oefening. Span je billen aan om de bal spieren te activeren voordat je de volgende herhaling doet.

Squat met elastiek

2. Knieheffen lunges

Hoe: Ga staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Loop naar achteren met één been in een lunge positie met extra aandacht voor het zo recht mogelijk houden van je lichaam. Keer de oefening om en kom terug met je been, maar blijf nu op het beginpunt en trek je knie op naar je buik. Zorg ervoor dat u de billen aanspant en de knie een paar seconden tegen de buik houdt voordat u de oefening herhaalt. Deze oefening test je evenwicht en coördinatie.

Lunges met knieheffing

3. Venusschelpen met elastiek

Hoe: Ga op uw zij liggen met uw knieën in een hoek van 90 graden gebogen en uw voeten tegen elkaar gedrukt. Doe een elastiekje om beide benen net boven de knie. Til nu de bovenste knie rustig op en neer (neem de voet niet mee omhoog). Doe 20 herhalingen voor elke kant. Doe drie sets in totaal.

Clamshells met elastiek

Alles in trainingsapparatuur en trainingsmachines bij apuls

Bij Apuls zijn we gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met trainingstoestellen en trainingstoestellen, zodat we onze klanten de beste oplossingen kunnen bieden voor een gezondere levensstijl. Ontdek ons opwindend aanbod op deze site vandaag nog!