Voedingsadviezen - Energiebehoeften

De totale energiebehoefte van een persoon wordt bepaald door het verbruik van elk orgaan. De energiebehoeften worden derhalve gedefinieerd in termen van dit verbruik.

Nodig is de hoeveelheid die moet worden geconsumeerd om deficiëntieverschijnselen te voorkomen, of de hoeveelheid die moet worden geconsumeerd om voldoende lichaamsreserves te behouden. Er zij echter op gewezen dat er tussen individuen grote verschillen in de behoeften kunnen bestaan.

Maar het maakt zeker niet uit uit welke voedingsstoffen de energie komt. 

Een gezonde en gevarieerde voeding moet samengesteld zijn uit alle drie de zogenaamde macronutriënten (koolhydraten, eiwitten

De Deense gezondheidsautoriteit beveelt tegenwoordig aan dat een gezonde en gevarieerde voeding bestaat uit:

  • 55-60% koolhydraten
  • 10-15% eiwit
  • Max 30 edt

U kunt de volgende verdeling gebruiken:

  • 40-50% koolhydraten
  • 20-25% eiwit
  • 25-35 edt

Bij de bovenstaande verdeling neemt het eiwitpercentage toe en het vetpercentage af. Het voordeel is dat eiwitten een goed en stabiel gevoel van verzadiging geven. Door meer eiwitten in de voeding op te nemen, is het gemakkelijker om zwaarlijvigheid te voorkomen, gewichtsverlies te stimuleren of gewoon het huidige gewicht te handhaven.

Het gaat erom dat uw voeding meer vult en uw stofwisseling stimuleert, zodat u kunt afvallen zonder honger te lijden.

Eet drie hoofdmaaltijden en bij voorkeur meerdere tussendoortjes gedurende de dag. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag: het geeft u een goede start en regelt uw eetlust. Verschillende kleinere maaltijden gedurende de dag zullen het verzadigingsgevoel verbeteren.

Eet vers fruit, groenten, volle granen, aardappelen en peulvruchten. Dit zijn complexe koolhydraten die vullen.

Beperk het gebruik van verzadigd vet (bijv. melkvet) en probeer het te vervangen door enkelvoudig onverzadigd vet, bijv. olijfolie, en wat meervoudig onverzadigd vet (bijv. vette vis en plantaardige oliën)

Eet meer eiwitten. Eiwit vult meer dan koolhydraten. Eiwit is ook de bouwsteen van spieren. U kunt dus gerust meer eten van bijvoorbeeld mager vlees en zuivelproducten - en bij voorkeur in plaats van sommige koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Probeer toch de inname van verzadigde vetten laag te houden.