Voedingswijzer - Eiwit

Eiwit is een belangrijk onderdeel van uw lichaam, voeding en gezondheid. Eiwit helpt bij de opbouw, het herstel en de instandhouding van het lichaam en daarom moet uw inname niet te veel en niet te weinig zijn. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en het eiwit dat het lichaam niet als bouwsteen gebruikt, wordt in plaats daarvan gebruikt als energiebron. Eiwit moet ongeveer 15-20 van je dagelijkse inname. Het is een fundamenteel en essentieel bestanddeel van alle levende cellen die in het menselijk lichaam diverse functies vervullen. Eiwit is een structureel bestanddeel bij de bouw en reparatie van:

Spieren
Bloedcelvorming
Verbindweefsel
Botten
Antilichamen

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren en er zijn ongeveer 20 veel voorkomende aminozuren in eiwitten. Ongeveer de helft daarvan is essentieel en noodzakelijk, wat betekent dat het via de voeding moet worden verstrekt, aangezien het lichaam ze niet zelf kan produceren. Eiwitten in de voeding zijn voornamelijk afkomstig van vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Vegetariërs kunnen voldoende eiwitten binnenkrijgen door erwten, linzen, bonen en noten te eten. Eiwitten zitten in alle voedingsmiddelen, behalve in sterk geraffineerde producten zoals vetten en suikers. De voedingskwaliteit van eiwitten is over het algemeen hoger in dierlijke producten zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten dan in plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, gries, meel, bonen, linzen, kikkererwten, zaden, noten, groenten en fruit. Een tekort aan eiwitten in de voeding kan tot ziekten leiden, dus moeten met name vegetariërs erop letten dat ze alle eiwitten binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Geselecteerde eiwitbronnen:

Vlees
Vis
Eieren
Oost
Zuivel
Bonen (vers en gedroogd)
Granen en granen
Lentilles
Noten

Als u op dieet bent, kan een hogere eiwitinname de voorkeur verdienen. Een dieet met veel eiwitten en weinig vet verdient de voorkeur boven een dieet met veel koolhydraten en weinig vet, omdat het beter vult en zorgt voor een betere verdeling van het vet in het bloed. Aangezien eiwit vaak vet in de maaltijd kan vervangen, bespaar je calorieën door eiwit boven vet te verkiezen. U moet echter wel opletten hoeveel u eet, want eiwitten zijn vaak sterk geconcentreerd, in tegenstelling tot koolhydraten, die vaak bestaan uit voedingsmiddelen die voornamelijk uit water en voedingsvezels bestaan.

Eiwitten zijn vullend en zetten het lichaam aan het werk om de afzonderlijke delen van de eiwitten af te breken. Bovendien zorgt voldoende eiwit in de voeding ervoor dat het vetweefsel en niet de spieren zijn die verloren gaan. Dit is belangrijk omdat het de spieren zijn die de omvang van de verbranding bepalen - eiwit is spieropbouwend - samen met lichaamsbeweging. Eiwit is dus een goede vervanger voor vet. 

Wat kunt u zelf doen?
Eet eiwitten bij de drie hoofdmaaltijden en ook bij de tussendoortjes.Kies mager vlees, bijvoorbeeld kalkoen, kip of varkensvlees/rundvlees met niet meer dan 10 vet

Eet minstens één keer per week vis.

Genieten

apuls